Начало Здравна медиа Здравни новини Няма опасност от епидемия от Нюкясълска болест по птиците

Няма опасност от епидемия от Нюкясълска болест по птиците

Няма опасност от епидемия от Нюкясълска болест по птиците - изображение

Няма опасност от епидемия от Нюкясълска болест по птиците. Подобни случаи се регистрират всяка година, но те са предимно частични и засягат определени райони. Това заяви председателя на Съюза на птицевъдите проф. Димитър Белоречков.

"Заболяването се проявява най-често на места, където прихождат хора от Турция или други райони, където има опасност от болестта. Местните птици се заразяват много лесно при контакт с хората или продуктите, които носят, защото не са ваксинирани. Всяка година има подобни случаи, но предимно в малки стопанства. За големи населени места опасност няма, поради високото ниво на профилактичната програма. Не може да се говори за епидемия от Нюкясълска болест", категорично заяви проф. Белоречков.

По думите на председателя на Съюза на птицевъдите в големи населени места и в люпилните се прави задължителна ваксина за заболяването. Болестта обикновено се проявява в малки населени места от собствено производство, където животните няма как да бъдат ваксинирани. Препоръчително е стопаните да закупуват ваксинирани птици, защото след това превенцията е по-трудна. За сега от ваксините един флакон е предназначен за 500 и 1000 птици. Няма ваксини за по-малко количество от 5 или 15 пилета.

Не съществува опасност в пазарната мрежа да се появят заразени яйца. Обикновено проблемни са птиците и самото месо, а не яйцата. Псевдо чума може да се разнесе, когато животното е заклано в домашна обстановка. Заболяването не е опасно за хората, а предимно за животните. Заразените стада подлежат на принудително унищожаване.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: soyuzkorm.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниДиетиНормативни актовеОрганизацииСоциални грижиКлинични пътекиХранене при...ИсторияЗдравни съветиЛеченияИнтервютаСпециалистиНаправления в медицинатаЗаведенияМедицински изследванияБотаникаАнкети