София е първият град в България, който се включва в световния формат за кулинарно изкуство „Ресторант Уийк“ (седмица на ресторантите)
На 10 септември (събота) от 12.00 часа в Музея за история на София официално ще се даде старт на световния формат за кулинарно изкуство „Ресторант Уийк“ (седмица на ресторантите). Кулинарната седмица ще започне на 11 септември и ще завърши с деня на София - 17 септември.
Теми:
От идеята за съвременен градски фестивал до развитието на столицата ни като европейска кулинарна дестинация.
Форматът по света и приемането му в България. Колко са резервираните менюта в София Ресторант Уийк?
Какви са перспективите и как идеята ще се развива и расте не само в София?
Кристин Милнър – Управител на Ресторант Уийк
София – хилядолетен град, който непрекъснато обогатява културния си календар с нови акценти.
София Ресторант Уийк и мисията да се популяризира столицата ни като кулинарна екзотична дестинация.
София- световна столица на спорта.
Тодор Чобанов- Заместник-кмет “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”
МЕТРО България – партньор на 90% от българските ресторанти;
За привързаността на МЕТРО към добрата храна и връзките на компанията с ресторантьорите и професионалните готвачи, които компанията поддържа вече повече от 50 години;
За първи път пред български журналисти ще говори новият главен изпълнителен директор на МЕТРО България- Атила Йенисен.
Атила Йенисен, Главен изпълнителен директор на МЕТРО България
Кулинарни магьосници ще разкрият тайните на рецептите си и кое им носи вдъхновение.
Представители от участващите ресторанти
София Ресторант Уийк в подкрепа на хората с възпалителни чревни заболявания. Здравословното хранене и неговото значение за една от най-уязвимите социални групи – болните от хронични възпалителни чревни заболявания.
Как да преодолеем стигмата и какви са ежедневните проблеми на хората с възпалителни чревни заболявания.
Димо Гатев – пациент с болест на Крон, представител на „Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит“
Пресконференцията ще завърши с атрактивна музикална изненада и всички присъстващи ще могат да дегустират някои от кулинарните вълшебства на София Ресторант Уийк.
За София Ресторант Уийк:
Основната идея и мисия на събитието е на достъпни цени всеки да има възможност да опита качествена кухня и разнообразна в доказали се с гастрономически умения и отлично обслужване заведения. В първото издание на София Ресторант Уийк тази година участват 25 ресторанта, в които ще се предлага два вида тристепенно меню на стойност 25 лева.
По традиция в голяма част от европейските столици тази феерия от вкусове на достъпна цена се провежда вече два пъти годишно – есен – пролет или лято – зима. Понякога една седмица не е достатъчна и форматът може да достигне до над 10 дни. В Холандия тази седмица вече е станала национална, като само в Амстердам се включват всяка година над 100 реномирани ресторанта.
За всички, които искат да участват в София Ресторант Уийк ще могат да направят резервация през мобилното приложение нa www.sofiarestaurantweek.com.
- Побързайте с резервациите, инициативата Sofia Restaurant Week вече завладява София
- Ресторантите в Америка ще посочват задължително броя на калориите в менютата си
- В България 4 жени на 1000 имат рак на млечната жлеза
- Проф. Огнян Хаджийски: Кой каквото няма по тялото си, иска да си го сложи, а кой, каквото има – иска да го махне
Коментари към София е първият град в България, който се включва в световния формат за кулинарно изкуство „Ресторант Уийк“ (седмица на ресторантите)