Американски учени откриха шести основен вкус
До неотдавна специалистите мислеха, че човешкият език може да разграничи само четири основни вкуса - сладко, кисело, солено и горчиво. След това беше открит петият вкус "умами".
Сега учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис откриха и усещането за мазно. Те локализираха химически рецептор във вкусовите луковици на езика, който разпознава мазните молекули, и установиха, че неговата чувствителност е различна у различните хора. Резултатите могат да помогнат да бъде разбрано защо някои хора ядат повече мазно - те не усещат толкова добре този вкус.
Учените се надяват откритието им да помогне в борбата със затлъстяването, като бъде повишена чувствителността към мазнините в храната.
Освен основните вкусове, друг аспект на усещането от храната е ароматът й. Той се улавя от носа. Хората с по-ниски нива на рецептора CD36 усещат по-добре мазнините в храната. Вариации в гена, който произвежда CD36, правят хората повече или по-малко чувствителни към наличието на мазнини. Тези, при които CD36 е наполовина, са осем пъти по-безчувствени към наличието на мазнини.
Около 20 процента от хората имат вариант на гена за CD36, свързан с производство на по-ниски нива от рецептора. Това означава, че те не са толкова чувствителни към наличието на мазнини в храната. Това ги прави по-склонни към напълняване.
За Framar.bg: Актуално.ком
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ESN FLEXSPRESSO ПРОТЕИН С ВКУС КАФЕ 908 г
ВИНОЦЕТИ МАЛИНОВ ОЦЕТ 250 мл
ВИНОЦЕТИ БАЛСАМОВ ОЦЕТ ОТ СМОКИНЯ 250 мл
ПЮРВИТАЛ МЕТС капсули * 60
КОД ЗАТЛЪСТЯВАНЕ - Д-Р ДЖЕЙСЪН ФЪНГ - ИЗТОК - ЗАПАД
ПЮР НУТРИШЪН МАЛИНОВИ КЕТОНИ капсули * 60
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Как да свалим холестерола и триглицеридите без лекарства
- Експерименталното лекарство Tirzepatide с отлични резултати при хора с наднормено тегло
- Калкулатор индекс на телесната маса
- Отслабване с мед и канела
- Билки и храни за потискане на апетита
- Жените със затлъстяване не е нужно да наддават тегло при бременност
- 5-хидрокситриптофан
- Диета №8 - при затлъстяване
- Затлъстяване
- Сетивни системи
Коментари към Американски учени откриха шести основен вкус