Глобалното затопляне постепенно намалява размера на рибите
Средните параметри на максималното телесно тегло на около 600 вида морски риби ще намалеят с 14-24% до 2050 г., ако продължи бързото нарастване на емисиите на парникови газове, сочи ново проучване.
„Намаляването на размера на тялото на рибата ще се отрази на цели екосистеми", казва ученият Уилям Чунг от Университета на Британска Колумбия в Канадапред. Неговият екип от учени е забелязал тенденцията към по-малки размери, която се очаква да има големи последици за хранителните вериги в океана и за глобалните доставки на рибни култури.
„Последствията от несправянето ни с ограничаването на емисиите на парникови газове ще има много по-голям ефект върху морските екосистеми, отколкото преди се смяташе", казват учените. Според тях глобалното затопляне, породено от човешките дейности, свързани с изгаряне на изкопаеми горива, ще направи по-труден живота на рибите в океаните. Причината е, че по-топлата вода може да поеме по-малко кислород от въздуха, което е от решаващо за дишането и растежа на рибата.
„Докато рибата расте и става все по-голяма, ще й става все по-трудно да получи достатъчно кислород за растежа си. Ще има по-голямо търсене на кислород, тъй като тялото й расте. В един момент рибата ще спре да расте", обяснява Чунг на база на проучването, направено въз основа на компютърни модели. Покачващите се температури на водата също така променят и метаболитнитеп роцеси в телата на рибите. Затова учените смятат, че много от рибните запаси ще потърсят начин да преминат от тропиците към хладните морета на север и на юг.
Ако се прибавят към изменението на климата и други човешки фактори, като прекомерния риболов и замърсяването, може да се очаква, че описаните въздействия ще станат дори по-силни.
За Framar.bg: Greentech
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СЕДМИЯТ ПЕЧАТ - ЖОЗЕ РОДРИГЕШ ДУШ САНТУШ - ХЕРМЕС
НАУКАТА ЗА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ - ЛОРЪНС КРАУС - СИЕЛА
ФДБ ЛАБОРАТОРИС С3 БАЛАНС капсули * 60
НУТРАВИТА РИБЕН КОЛАГЕН + ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА таблетки * 120
Нов ПРОМОРИБЕНО МАСЛО капсули 1000 мг * 30 ФИТОФАРМА
СУПОРТАН ЕНТЕРАЛНА ХРАНА ЗА ПИЕНЕ с вкус на капучино 200 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Екология
- Филе от риба на тиган с масло и билки
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
- Как да изпържим риба така, сякаш е без кости?
- Как да приготвите перфектната риба на скара
- Гарум - римският сос, служещ за подправка и лекарство
- Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
- Филе от риба в хрупкава панировка с бира
- Какво да правим, ако в гърлото на детето заседне рибена кост?
- Печено филе от сьомга със салца от авокадо
- Подходящи подправки за речна риба в зависимост от начина й на приготвяне
Коментари към Глобалното затопляне постепенно намалява размера на рибите