Готвенето на висока температура повишава риска от сърдечни проблеми
Готвенето на висока температура може да увеличи опасността от сърдечносъдови заболявания, предупреждават учени.
Когато храната се загрее над 150 градуса по Целзий, се променя химичната й структура и се появяват токсични съединения, сред които са и трансмастните киселини, които доказано вредят на здравето.
"Тези токсини са значително по-малко при готвене на по-ниска температура, като на пара, например", категорични са учените от университета на Единбург.
Техните препоръки се основават на резултатите от предишни изследвания, правени с цел откриване на ефекта от новообразуваните замърсители върху човешка и животинска тъкан.
Данните от проучванията показват, че печенето и пърженето, които са особено разпространени в Южна Азия, създават високи нива на трансмастни киселини, особено ако мазнината се използва повторно. В същото време в Китай, където сърдечносъдовите заболявания са по-малко, храната предимно се задушава, вари и готви на пара.
Снимка: utilidad.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИОТЕЧ ПРОТЕИНОВ МИКС ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА БРАУНИ 600 г
ЗОЯ СОДА БИКАРБОНАТ БЕЗ АЛУМИНИЙ 500 гр.
ПЕСЕНТА НА ХЛЯБА - РОБИН СЛОУН - СИЕЛА
ЗОЯ БИО ГХИ - ПРЕЧИСТЕНО МАСЛО 160 гр.
АМИКС МР. ПОПЪРС БАДЕМОВ КРЕМ 300 гр.
ЗОЯ БИО ГХИ - ПРЕЧИСТЕНО МАСЛО 450 гр.
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Жълт минзухар, Пролетен минзухар, Качутка
- Лекарства, увреждащи черния дроб
- Хранене през тръба
- Методи за лечение на анорексия
- Секреция на стомашен сок
- Дърво на живота
- Избягване на киселинни храни
- Нощен жасмин, Нощно цвете, Кралица на нощта
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Индийски бял живовляк, Псилиум
Коментари към Готвенето на висока температура повишава риска от сърдечни проблеми