Естествено здрави и в студените месеци
Есента настъпи, а с нея и изпитанията за имунната система, подложена на теста на големите температурни амплитуди, промяната в храненето и лошите вируси. А когато защитните сили на организма са подложени на изпитания, това често е съпроводено с усещане на умора и отпадналост. Как можете сами да помогнете на организма си да се справи успешно с всичко това? Предлагаме ви няколко вида храни и хранителни добавки, с които да стимулирате имунитета си и да запазите тонуса, енергията и усещането за спокойствие и през студените месеци.
1. Плодове и зеленчуци според сезона
Сезонните плодове и зеленчуци съдържат най-важните витамини и минерали, необходими на тялото ни през есента. Например, цвеклото е чудесен източник на Витамин С и манган, умереният прием на който стимулира имунитета и подобрява функциите на белите кръвни телца. Редовната консумация на ряпа пази организма от свободни радикали, а хидроксиканелената киселина в кореноплодното растение притежава противовъзпалителни свойства. Луковичните зеленчуци са известни със своите антибактериални и антивирусни свойства, като, от тях, чесънът е с най-силен антибиотичен ефект поради високото съдържание на алил метил сулфид. Ако обичате да похапвате печена или варена тиква, райски ябълки или моркови, то по този начин ще си набавяте важните за имунитета, кожата и костите витамин А и бета-каротин. Добрите бактерии в киселото зеле пък ще ви помогнат за по-добро храносмилане, което от ключово значение за вашия телесен комфорт и силен имунитет.
2. Топла чаша чай
Билките са знахарят на природата, а лечебните им свойства са познати на човечеството от хиляди години. Активните вещества, полезни за организма, като витамини, флавоноиди и етерични масла, се съдържат най-вече в цвета и листата на лечебните растенията. Някои от билките, които може да ползвате за чай за стимулиране на имунната система са бъз, ехинацея и женшен, а мащерката е сред най-популярните и използвани билки у нас, чийто чай действа благотворно при кашлица и възпалено гърло. Редовното пиене на зелен чай също повишава защитните сили на организма. С антиоксидантите си свойства, той влияе негативно на растежа на раковите клетки и се бори успешно с инфекциите.
3. Риба
Месото от мазни риби (риби със съдържание на мазнини над 10%) като сьомга, сардини и скумрия е много богато на селен и полезните за човека есенциални мастни киселини - Омега-3 и Омега-6, които повишават активността на фагоцитите и устойчивостта на организма към настинки и рак. Белтъците в месото от риба по-лесно се усвояват от човешкия организъм, поради по-ниското съдържание на съединителна тъкан, което влияе добре на стомашно-чревния тракт.
4. Храни с естествени пробиотици
Пробиотиците са микроорганизми, открити в стомаха на човека, които помагат за по-доброто храносмилане и абсорбиране на полезните вещества на храната. Или по-накратко – пробиотиците са добрите бактерии. Когато добрите бактерии са повече от лошите в човешкото тяло, то по-лесно се справя с токсините и вирусите.
Киселото мляко е най-старият пробиотик, известен на човека. То съдържа полезни бактерии като например известната Лактобацилис Булгарикус /Lactobacilus bulgaricus/, които влияят отлично върху здравето на дебелото черво и добрите защитни функции на организма. Освен това, киселото мляко помага и за по-доброто абсорбиране на витамините и минералите, които постъпват с храната в тялото ви.
Лесно може да набавите нужните пробиотици и чрез прием на хранителни добавки. Те, разбира се, не заместват пълноценното хранене, но могат да бъдат от огромна помощ при набавянето на нужните добри бактерии и да осигурят благоприятна среда за усвояването на полезните съставки от храната.
Например, LactoFlor BioPlus таблетки за смучене съдържат патентована комбинация от щамовете Лактобацилис Булгарикус /Lactobacilus bulgaricus/, а LactoFlor BioPlus капсулите - синбиотична комбинация от натурални съставки и четири щама - Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophiles, Bifidobacterium sp., Lactobacillus acidophilus.
Ежедневният прием на пробиотик LactoFlor BioPlus под формата на таблетки за смучене спомага облекчава възпалението на венците и предотвратява образуването на плака в устната кухина, като се бори с вредните бактерии в устата и способства за увеличаване на локалната имунна защита в устната кухина.
Благодарение на добавените фибри /инулин/, капсулите LactoFlor BioPlus способстват за усвояването на добрите качества на поетата храна. Инулинът, който LactoFlor използва в своите продукти е био пребиотик, който се извлича от корените на цикорията и доказано може да увеличи обема на добрите бактерии над 10 пъти. Капсулите способстват и за потискане на гнилостните процеси в червата, като спомагат за възстановяване на чревната микробна флора и за подобрената перисталтиката и функциониране на червата.
LactoFlor e един от първите утвърдени производители на пробиотици и пребиотици в България, с повече от 20 години история. Продуктите на LactoFlor се отличават с високо качество, чистота и натуралност, потвърдени от дългогодишни изследвания и богатия опит в разработването на пробиотици.
Коментари към Естествено здрави и в студените месеци