0 продукта

Любопитно

Защо получавам сърцебиене нощем?

Защо получавам сърцебиене нощем? - изображение

от дата: 08-06-2011 г.

  Сърцебиенето е учестяване на ударите на сърцето и през нощта то се появява внезапно, прекъсвайки съня, което води до паника и неприятното чуство, че се случва нещо лошо. Сърцебиенето нощем не означава непременно заболяване.

  Най-честата причина за това са стресът, преумората, безпокойството и страхът. Ако съзнанието ви е заето с обременяващи мисли, с липса на решения по важни въпроси вечер, когато си легнете, или чести мисли за смъртта при самотни възрастни хора, това може да провокира нощно сърцебиене.

  Важен фактор за това усещане е начинът на живот. Прекомерната употреба на кафе, цигари и алкохол особено вечер е предпоставка за лош сън и сърцебиене. Препоръчва се да се избягва преяждането на вечеря и храненето да приключва 4 часа преди лягане, защото късната вечеря води до учестена работа на сърцето. Специално внимание трябва да се отдели на нощното сърцебиене при жените.

  То може да е честа проява по време на бременността и жената трябва да се следи от кардиолог. Такива оплаквания са характерни и преди, по време и след менопаузата. Освен сърцебиене жените чустват топли и студени вълни и имат изпотяване през нощта. Причината за тези оплаквания е промяната в нивото на хормоните и лабилността на нервната система.

  От пациентите, при които има болестна причина за нощното сърцебиене, най-голяма е групата на хипертониците. Те се будят нощем с чуство за задух и сърцебиене, провокирани от високите стойности на артериалното налягане. Тези болни трябва да измерват кръвното си налягане в тези случаи и да им бъде поставен апарат за 24-часово измерване на налягането, след което лекарят да им коригира лекарствта така, че да поддържат нормално кръвно налягане през нощта.

  Сърцебиенето нощем може да насочи лекуващите лекари към заболявания на щитовидната жлеза. За целта трябва да се проведе консултация с ендокринолог, който ще определи диагностичното и терапевтичното поведение.

  При някои болни лекарствата, които приемат вечер, могат да предизвикват сърцебиене. Понякога учестена сърдечна дейност през нощта може да има при отделни сърдечно болни, когато не е решен техният медицински проблем.

  Изводът, който се налага от така посочените причиниза нощното сърцебиене, е, че те са разнообразни и това налага да се определят след консултация и изследвания. Освен това те трябва да документират сърцебиенето с електрокардиограма и да определят има ли заболяване, или само начинът на живот и психо-емоционалното състояние са причина за този проблем.

Д-р Борислав Ацев, кардиолог в университетската болница "Света Екатерина" в София 

За www.framar.bg от: 24 Часа

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 11 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

По темата във форума. Включете се в дискусията сега!

1. Dr Ivan Nikov:

Здравейте, казвам се д-р Иван Ников- психиатър.Практиката ми е насочена към лечението на тревожни разтройства, остри депресивни състояния и остри психотични състояния.Повече информация за мен и моята практика можете да намерите тук или тук ....

2. southern_sun:

Какво ще рече страхова невроза?...

3. Iveto:

Здравейте Д-р Ников, любопитно ми е кое състояние е остро депресивно ? Благодаря предварително за отговора....

4. Dr Ivan Nikov:

Няма остро депресивно състояние. Диагнозата явно е друга....

5. Dr Ivan Nikov:

Страхова невроза може да е вид тревожно разстройство, а може и да е психотично състояние. Специалист-психиатър трябва да определи. И лекува......

6. southern_sun:

Страхова невроза може да е вид тревожно разстройство, а може и да е психотично състояние. Специалист-психиатър трябва да определи. И лекува... Какви са симптомите на страховата невроза?...

7. Dr Ivan Nikov:

Тревожност, безпокойство, сърцебиене, чувство за задушаване и други....

8. mary jane:

Тревожност, безпокойство, сърцебиене, чувство за задушаване и други. А възможно ли е страховата невроза да настъпва в определени моменти, свързани с някакви проблеми, дали в личен, дали в професионален или друг план? Питам защото много често ми се случва ...

9. Dr Ivan Nikov:

Отговорите ще бъдат най-точни по време на преглед при специалист. Убеден съм....

10. southern_sun:

Няма ли някакви таблетки, които да се пият известно време докато тревожността не отшуми?...

11. Dr Ivan Nikov:

Посетете специалист и той ще Ви отговори какви точно да са таблетките....

12. Didka:

Здравейте.От много време ме боли глава.Не е точно болка,като разпъване е,чувство за подуване....много е неприятно.Възможно ли е да тумор на мозъкаПпреди 2 седмици бях на невролог,изписаха ми АТАРАКС и ДЕАНКСИТ,но симптомите не отшумяват.Имам голям страх о...

13. nadeto78:

Здравейте, искам да попитам дали може да се пие едновременно Неуробекс, Беналгин и Дормиплант?...

14. ani4ka1111:

Потрепване на мускули има при страхова невроза и депресия в смисъл не периодично а непрекъснато?...

15. Dr Ivan Nikov:

Трябва да посетите и психиатър. Носете резултатите от изследванията и консултациите....

16. Dr Ivan Nikov:

Да, могат да се пият едновременно....

17. Dr Ivan Nikov:

Не ми е ясно какви са потрепванията......

18. ani4ka1111:

Най просто го обяснявам така трепкат му мускулите въпроса е че само аз си го усещам ,но понякога е и видимо това ми е от години в такъв случей какво се прави с какво лекарство да го спра.Обиколила съм доста невролози никой не открива причина за това лепна...

19. Dr Ivan Nikov:

Относно потрепванията: нужен е контакт със специалист офлайн. Убеден съм....

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Защо получавам сърцебиене нощем?"

1. елисавета: (2011-10-01 13:25:58)

липсата на секс води до всички тези проблеми.и здрав да отидеш на доктор в България ше те изкарат смъртно болен

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.