Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Зехтинът засилва добрия холестерол

Зехтинът засилва добрия холестерол

Зехтинът засилва добрия холестерол - изображение

Зехтинът засилва ефекта на добрия холестерол, информират испански специалисти от медицинския институт "Hospital del Mar" в Барселона.

Четири супени лъжици зехтин на ден възпрепятстват натрупването на  плака по артериите като заедно с това подобрява гъвкавостта им. Той обаче не повлиява намаляването на лошия холестерол. Това е рисков фактор за инфаркт и инсулт.

Испанските специалисти на направили изследване с участието на 296 доброволци на възраст около 66 години. Тези участници са били в групата на застрашени от сърдечносъдови заболявания. Трябвало е да спазват диета от различен вид. За едни е била определена средиземноморска със студено пресован зехтин, за други средиземноморска с повече ядки, а за трета контролна група – здравословна диета с по-малко червено месо, пълномаслени продукти, преработени храни и сладки.

Резултатите са показали, че само контролната група е намалила нивата на лошия холестерол при доброволците, но не е подобрила добрия холестерол. Подобрение се е отразило при двете средиземноморски диети. Според учените ефектът от зехтина е доста по-голям при консумирането на повече зехтин.

Това е поредно доказателство на испанските специалисти, че средиземноморската диета е изключително полезна за хората със сърдечносъдови заболявания.

Снимка: New Health Advisor


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиАлтернативна медицинаРецептиСнимкиХрани и ястияДиетиЛайфстайлХранене при...Здравни проблемиИсторияНовиниСпортМедицински изследванияБотаникаТестовеЛеченияСпециалисти