Краставиците защитават мозъка, пазят сърцето и намаляват риска от развитие на рак
Краставиците са неизменен зеленчук от трапезата на българина. Освен че са изключително вкусни, те са и толкова изключително полезни за здравето на човешкия организъм.
Четвъртите в света най-култивирани зеленчуци се нареждат с редица здравословни свойства за тялото. Богати са на полифеноли и други органични съединения, които намаляват възможността от възникване на хронични заболявания и не само. Захранват организма ежедневно с витамини, тонизират, грижат се за кожата и косата, облекчават лошия дъх и се борят успешно с килограмите. Много важна роля имат в защитата на мозъка, поддържането на добрата функция на сърцето и в борбата с рака.
Краставиците съдържат противовъзпалителен флавон – физетин, който играе важна роля в съхранението и защитата на мозъка. Физетина не само подобрява паметта и защитава нервните клетки от умиране, вследствие на старостта. Според лабораторни изследвания върху мишки специалисти са установили, че редовното стимулиране с компонента, чрез консумацията на краставици, предотвратява влошаването на паметта и способността към обучение.
Така любимите краставици съдържат калий, което помага за поддържането на добро кръвно налягане. Той е неизменна част от правилното функциониране на клетките и извън техните предели. В електролитите калия се явява положително заредени йони и за да изпълнява своите функции, неговата концентрация в клетките на организма трябва да превишава в 30 пъти концентрацията.
В организма калия влиза във взаимодействие с натрия, което помага за контролирането на предаването на нервните импулси, свиването на мускулите и добрата работата на сърцето. Зеленчукът, освен на калий е богат на магнезий и фибри, което подпомага поддържането на добри нива на кръвното налягане. Това ги прави отлична храна както за хора с високо, така и за хора с ниско кръвно налягане.
Краставиците за отлично и вкусно средство в борбата с рака. В състава им се съдържат полифеноли наречени лигнани - lariciresinol, secoisolariciresinol и pinoresinol, чиито полезни свойства са проучвани с години от много учени. Установено е че тези съставки успешно редуцират риска от някои видове рак като рак на гърдата, рак на яйчниците, рак на простата и рак на шийката на матката.
Според други проучвания зеленчукът съдържа компонента кукурбитацин, който също притежава противоракови свойства. При редовна консумация той успешно се прилага като превенция и профилактика срещу туморни образувания. По данни от Фондация Джордж Мателиан компонентът кукурбитацин блокира няколко различни сигнални пътя, необходими за развитието на раковите клетки, като например пътят JAK-STAT и MAPK. Той играе водеща роля и противодейства на възпалителните процеси в организма.
Научните изследвания върху лабораторни животни са показали, че веществата в краставицата помагат за намаляване на риска от възникване и интензивност на възпалителни процеси, благодарение на неутрализацията, предизвикваща възпаление на ензимите като циклооксигеназа-2.
По статията работи: Велина Неделчева
Снимнка: Noslepums.lv, Modern Health Project
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ГАНОДЕРМА RG капсули * 30 DXN
ПРОТЕИНИ СИ ОМЕГА 3 капсули * 120
СОЛГАР КОЕНЗИМ Q10 капсули 200 мг * 30
Безплатна доставка за България!НЕЙЧЪРС ЕЙД ДХА РИБЕНО МАСЛО ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА капки 50 мл
ОМЕГАБИОЛ 1000 капсули * 60
НЕЙЧЪРС КРАФТ МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ДРОБ НА ДИВА ИСЛАНДСКА ТРЕСКА капсули * 100
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Промените в тялото, свързани с рак, могат да бъдат забелязани години преди симптомите
- Левурда, Див чесън
- Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
- Компютърна томография (КТ) на глава
- Раковите клетки образуват „киселинна стена“ около тумора
- Онколог: „Ракът вече не е запазена територия за възрастните хора“
- Електрокардиограма (ЕКГ)
- ЯМР с магнитно поле от 11,7 тесла показва мозъка по невероятен начин
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
Коментари към Краставиците защитават мозъка, пазят сърцето и намаляват риска от развитие на рак