Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Лападът е природен лек за анемия и рак

Лападът е природен лек за анемия и рак

Лападът е природен лек за анемия и рак - изображение

Лападът е многогодишно тревисто растение, зареждащо организма с изключителни лечебни свойства. Легенди за неговите ползи се носят още от античността. Пролетното растение намира приложение в народната медицина и в кулинарията.

Лападът е от изключителна полза при редица заболявания. Специалисти препоръчват растението при анемия, при рак на гърдата, срещу запек, при наднормено тегло, при псориазис, за диабет и здраво сърце.

Благодарение на богатия химичен състав растението намира добро приложение при анемия. Тя се появява вследствие на намаляване на броя на червените кръвни телца, както и понижаване на нивото на хемоглобина. Лападът подпомага нормалното регулиране на дефицитът на желязо, както и регулирането на нивата на фолиева киселина и витамин В. Специалисти препоръчват консумиране на лапад, поради повишаване на стомашната киселинност, което обуславя и повишаването на абсорбция на желязо.

Младите листа от лапад съдържат витамин С, който е 6 пъти повече в сравнение с почитания от всички лимон. В корените на растението се съдържа голямо количество полизахарид инсулин (35%), определящ сладкия вкус на корена, което го прави напълно безопасен за консумация от диабетици. Лападът също съдържат много протеини, етерични масла, ситостерол, антоцианини, каротин, смолисти и танини и други. Листата съдържат силни антибактериални свойства и са изключително подходящи за заздравяване на рани, изгаряния, порязвания и възпаления на кожата.

Според проучвания на японски учени сок от корените на растението действително оказват антитуморни свойства. Благодарение на високото съдържание на бетакаротин, витамин А и лутеин, лападът е потенциална превантивна мярка срещу рак на гърдата.
Къдравият лапад съдържа силна антиоксидантна активност, което способства за неутрализиране на свободните радикали, както и до забавяне на окислителното увреждане на клетките. Антиоксидантите са основни вещества, които упорито и надеждно се борят с увреждането на клетките. Проучване, проведено в Индия, показва, че растението притежава мощна антиоксидантна активност, която защитава клетките в тялото. Освен това са открити и различни патогенни микроорганизми. Изследвания доказват, че растението предпазва не само от свободните радикали, но и от болестворни вируси и бактерии.

Лападът е един от най-здравословните зеленчуци в страната. Устойчивият вид е един от първите свежи растения през пролетта, което го прави любима храна за много българи.

Специалисти предупреждават обаче, че растението може да окаже здравословен риск за хора със склонност към образуване на камъни в бъбреците.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: TheHorse.com


Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаИсторияРецептиЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...СнимкиЛайфстайлАлтернативна медицинаЗдравни проблемиМедицински изследванияЛеченияКлинични пътекиСпециалистиНовиниАнкетиНормативни актове