Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Лападът - скромен, но изключително полезен

Лападът - скромен, но изключително полезен

Лападът - скромен, но изключително полезен - изображение

Сега е пролет - времето на лапада! Това зеленолистно растение е изключително популярно у нас и се използва в кулинарията.

Въпреки скромния си произход и вид, лападът и неговите зелени "роднини", са изключително полезни за здравето, а листата са използвани в много вкусни ястия. Той е богат на витамини и минерални соли - калий, магнезий, калций и желязо, което му позволява да се усвоява лесно и се препоръчва в помощ на различни проблеми. Лападът се използва като подпомагащо лечение на кожни, чернодробни и хематологични заболявания. Препоръчва се за облекчаване на диабет, ревматизъм, туберкулоза, язва, анемия и кашлица.

Хранителен режим, богат на лапад, подпомага отслабването, а също и сърдечните функции и нарушенията в кръвообращението. Растението е отлично за детоксикация и пречистване заради диуретичния му ефект. Тъй като е богат на витамин С, предпазва от скорбут - заболяване, свързано с остър недостиг на витамина.

Антибактериалните му съставки подпомагат имунитета и намаляват възпалението в организма, отговорно за много видове заболявания. Очите и кожата също се повлияват добре от растението и заради сериозното наличие на витамин А в него.

Още по темата:

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХранене при...ИсторияРецептиЗдравни съветиБотаникаЛеченияЛайфстайлАлтернативна медицинаНормативни актовеСнимкиНовиниСпортОрганизацииСоциални грижиЗаведенияАнкетиТестовеИнтервютаОткритияПроизводителиОбразованиеКлинични пътеки