Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Лешниците подпомагат сърдечносъдовата система

Лешниците подпомагат сърдечносъдовата система

Лешниците подпомагат сърдечносъдовата система  - изображение

Лешниците, освен много вкусна храна, са известни с лечебните си свойства за организма на човек. Използват се листата и кората на дървото.

Лешниците са изключително полезни за сърдечносъдовата система. Те съдържат доволно количество калий и калций, които поддържат стените на кръвоносните съдове и гладката мускулатура на сърцето, като им помагат да останат гъвкави. Комбинацията от витамин Е и протеин подпомага растежа и развитието на мускулната тъкан. Ядките оказват благоприятно влияние при анемия и болести на кръвта, както и на цялата кръвоносна система. Те притежават противовъзпалително, кръвоспиращо и съдосвиващо действие. Специалисти препоръчват консумиране на лешници при разширени вени, тромбофлебит, трофични язви на подбедрицата и проблеми с капилярите.

Ядките съдържат до 60% масло от глицериди на олеинова, палмитинова и стеаринова киселина. Те възпрепятстват повишаване на лошия холестерол в кръвта.

Специалистите съветват да не се прикалява с консумирането на ядките. Препоръчително е околко 50 гр. на ден, защото повече количество може да доведе до главоболие. Прекомерното консумиране на лешници може да причини спазъм на съдовете на главния мозък. Това касае предимно предната половина на главата.

Американски специалисти са открили в лешника паклитаксел, важно вещество, което влиза в основата на препарати за лекуване на ракови заболявания. Така вкусните ядки се включват в препоръките за превантивно използване и консумиране при онкологични заболявания.

Лешниците съдържат биологично активни вещества, които са необходими и полезени за човешкото тяло. В състава им влизат 79% мазнини, 22% протеин, 4% въглехидрати и различни витамини като В1, В2, каротин, флавоноиди, фибри, аминокиселини и други, съществено важни за организма.

Лешниците се препоръчват и на майки-кърмачки. Те подпомагат и стимулират производството на кърма.

Специалистите съветват закупуването на лешници с черупки, защото без обвивката, те бързо губят своите полезни свойства.

Снимка: mountainhazelnuts.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЗдравни съветиБотаникаДиетиНормативни актовеНовиниЛюбопитноСоциални грижиОрганизацииЗаведенияИсторияСпециалистиЛеченияХранене при...ФизиологияКлинични пътекиСнимкиСпорт