Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Личи потиска апетита и стабилизира кръвната захар

Личи потиска апетита и стабилизира кръвната захар

Личи потиска апетита и стабилизира кръвната захар - изображение

Личи е малък южен плод, който все по-често се използва в парфюмерията и козметиката. Плодовете са идеални за консумация и поддържане на здравословното състояние на човек.

За консумиране се използва месестата част между обвивката и семката. Плодчето е богато на ненаситени мастни кисели. Благодарение на тях се усвояват лесно и по-бързо бета каротинът и мастноразтворимите витамини. Личи се използва като стабилизатор на нивото на кръвната захар при диабет и хипогликемия в източната медицина. Плодчето предотвратява образуването на съсиреци в кръвта, намалява риска от инфаркт и инсулт.

Личи съдържа манган, желязо, мед, магнезий и фолиева киселина. Благодарение на тях се образуват червените кръвни телца в организма. Те подпомагат образуването на нови кръвни клетки и заздравяват тяхната структура. В анализи на плода е установено, че съдържа високи нива на калий, а ниски нива на натрий. Редовното консумиране на плодчета личи предпазва сърцето от високо кръвно налягане. Предпазва сърдечносъдовата система, намалява лошия холестерол и стимулира добрия холестерол в кръвта. При направени изследвания е установено, че олигонолът в екзотичния плод повишава нивата на азотен оксид. При по-високи нива на азотен оксид в кръвта се разширяват стените на кръвоносните съдове, намаляват се кръвното налягане. Учените подчертават, че олигонолът не се открива естествено в плода, а представлява смес от антиоксиданти от обвивката му и от други източници като зеления чай.

Личи е изключително добър източник на витамини от групата В, въглехидрати и фибри. Това го прави отлична храна за потискане на апетита и стимулиране на метаболизма. Плодчетата са отлична храна за хора, които се стремят към отслабване, защото личи е с ниско съдържание на мазнини.

Въпреки че е с малки размери, плодът е богат на антиоксиданти, което осигурява защита срещу свободните радикали и успешно бори процесите на стареене.

Плодът е богат и на витамин С, като в една чаша се съдържа повече от 100% от дневната препоръчителна доза на човек.

Снимка: keywordsuggest.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЕ-тата в хранитеНормативни актовеЗдравни съветиДиетиЛюбопитноНовиниСпортХранене при...Медицински изследванияИнтервютаЛеченияКлинични пътекиИстория