Митове за храната
Oт вечерното хранене се пълнее, яйцата повишават холестерола, алоето засилва имунитета - мъдростите и съветите са в изобилие. Дали хората от каменната ера не са си задавали въпроса коя храна е полезна? Те са можели да се доверят изцяло на вкусовите си усещания.
Киселото предпазва от болки в корема, защото означава, че плодовете не са узрели, горчивото предупреждава за отровни растения, а към калоричните храни ни води вечната страст към сладко и мазно.
Днес при съставянето на менюто участват нашите знания за храните. Специалистите разделят консуматорите общо на две групи: кулинари и съзнателни. Помежду им има, разбира се, много подразделения. Кулинарите също не биха искали да си навредят на здравето, а и съзнателните понякога изяждат цял шоколад. Но когато се отказваме от нещо, искаме да знаем защо. Понякога въздържанието е съвсем неоснователно, а "полезното" е не чак толкова полезно.
НЯКОИ МИТОВЕ ЗА ХРАНАТА
• От нискокалоричните продукти се отслабва.
Който иска да отслабне, трябва да намали калориите. Често обаче се случва точно обратното: съвестта ни е спокойна, защото "аз се храня нискокалорично", и посягаме втори път към яденето, и така наддаваме. Много от "леките" продукти съдържат също толкова калории, колкото и пълномаслените, при това имат по-лош вкус и по-малко витамини. Организмът се нуждае именно от мазнина, за да усвоява жизненоважните витамини A, D, Е и К. За да отслабнете наистина, си струва да погледнете опаковката: сиренето и кашкавалът нетрябва да съдържат повече от 40% мазнини, саламът 5%, млякото 1,5%. В доста от „леките" продукти мазнината е като в нормалните, но имат по-малко захар.
• От късната вечеря се пълнее.
Закусвай като цар, вечеряй като просяк. Звучи логично: ядеш, после спиш, значи не изразходваш енергия и килограмите се трупат. Но всъщност времето на хранене е без значение. Теглото се определя от общото количество калории за деня и цялата енергия, която сме изразходвали. Това доказа 10-годишно изследване, в което участвали 7000 души. Често се подчертава, че нощем храносмилането се забавя и тялото поема повече калории и хранителни вещества от храната. Това е само половината истина: транспортирането на храната наистина е по-бавно, но усвояването й е същото. Испанците не са дебели, въпреки че вечерят много късно. През Рамадана мюсюлманите не напълняват, въпреки че цял ден гладуват, а след залез слънце поглъщат до 3000 калории наведнъж.
• Пресните зеленчуци са по-полезни от дълбоко замразените.
Зеленчуците съдържат най-много витамини, когато са току-що откъснати и веднага се консумират. Но в повечето случаи не е така. От беритбата до продажбата им минава доста време, през което витамините намаляват. Някои хора купуват директно от производителите, но после ги оставят дни наред в хладилника. Дълбокото замразяване е най-щадящият начин за съхраняване. Прясно откъснати и шоково замразени, зеленчуците запазват витамините си. При поне минус 18°С те са почти като в пресните. Пример: 100 г прясно откъснат спанак съдържа 17 мг витамини, дълбоко замразен - 15 мг, след престой два дни на стайна температура - 4 мг. Подобно е положението и при плодовете. Престоявайки, те губят все повече хранителни, минерални и баластни вещества, витамини и т.н. Дълбокото замразяване спира почти всички реакции на обмяната, които разлагат полезните вещества. Престоят във фризера не трябва да е по-дълъг от 12 месеца.
• Солта повишава кръвното.
Може спокойно да посолите супата си. Споровете около солта приличат на криминален роман: десетки години прекомерното солене се смяташе виновно за високото кръвно, а оттам и рисков фактор за инфаркт и инсулт. Основната идея: солта свързва водата. Това разбира всеки, който ожаднее след солено ядене. Повечето сол в кръвта означава, че бъбреците извличат по-малко вода от кръвообращението. Така обемът на кръвта нараства и тя натиска повече върху стените на кръвоносните съдове. Въпреки че това не беше научно доказано, десетки години лекарите съветваха да се яде безсолно. Едва през 80-те години бяха проведени поредица изследвания, включващи около 10 000 души. Резултатът беше неочакван: не беше установена еднозначна връзка между солта и кръвното. Вместо това наднорменото тегло беше определено като причина за високо кръвно. Това обаче не попречи на застъпниците да интерпретират резултатите 6 полза на тезата си „солта повишава кръвното". Учени от Дания сравниха 114 изследвания на безсолното хранене. Те установиха, че ефектът от спазването на строга безсолна диета е далеч по-малък от медикаментозното понижаване на кръвното.
• Яйцата повишават нивото на холестерола. И вие ли сте от хората, които имат гузна съвест, след като изядат едно яйце? Това съвсем не е необходимо. Вярно е, че яйцата съдържат много холестерол, но това не е причина да ги демонизираме. Холестеролът е жизненоважно вещество, което нашият организъм постоянно произвежда. Ако го приемем с дадена храна, организмът намалява собственото производство. Затова дори след изяждането на яйце нивото му остава постоянно. Но има изключения: този механизъм не функционира винаги. При някои хора високохолестеролните храни наистина повишават нивото на холестерола, а при други го понижават.
• Бира след вино или обратното?
При консумирането на алкохол не е важен редът, а преди всички количеството. Не е препоръчително да се смесват питиетата, а най-сигурният начин да ви боли глава е да включите сладки ликьори, коктейли или газирани напитки. Защото те особено бързо преминават в кръвта.
За Framar.bg: Вестник "Куриер"
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НОА НОА - ПОЛ ГОГЕН - СИЕЛА
СИЛАТА НА МИТА - ДЖОУЗЕФ КАМБЪЛ - СИЕЛА
СТАРОГРЪЦКИ МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ /ЗЛАТНО ПЕРО/ - ХЕРМЕС
КРАТКА ИСТОРИЯ НА МИТА - КАРЪН АРМСТРОНГ - СИЕЛА
ЛОВЕЦЪТ НА ПЕПЕРУДИ - КОСТАДИН КОСТАДИНОВ - ХЕРМЕС
МАСОНСКИЯТ МИТ - ДЖЕЙ КИНИ - ХЕРМЕС
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Какво лекува английската сол
- 10 популярни заблуди за заболяването рак и неговото лечение
- Лечение при хипотония (ниско кръвно налягане)
- Хранене през тръба
- Методи за лечение на анорексия
- Натурални заместители на солта
- Подправки, които ще ви помогнат да намалите консумацията на сол
- Секреция на стомашен сок
- Избягване на киселинни храни
- Диета с ниско съдържание на мазнини
Коментари към Митове за храната