Наистина ли са безвредни изкуствените овкусители?
Например Центърът за наука в интерес на обществото твърди, че подсладителите провокират рак. Трябва да се каже, че за първи път започна да се говори за опасностите от подсладителите още през 60-те и 70-те години. По-специално, както се оказва, цикламат и захарин причиняват рак при мишки. По-късно в този „черен списък" е добавен и калиевият ацесулфам.
Също така има основания да се смята, че подсладителите, които са по-сладки от захарта, са способни да променят работата на вкусовите рецептори. Те правят не толкова сладките храни по-малко привлекателни за хората. В резултат - консумацията на плодове и зеленчуци намалява, отбелязва Дейвид Лудвиг от Центъра за превенция на затлъстяването в детска болница в Бостън.
Неотдавнашни проучвания също доказват, че напитките с подсладители нарушават способността на човек да се свързва сладкия вкус с насищане с калории и чувство за ситост. Това може да доведе до промени в регулирането на глада. Например, в един експеримент, гризачи, хранени със захарин, консумирали повече калории и станали по-тлъсти, отколкото животните, които консумират фруктоза или захар.
За Framar.bg: 30 думи
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВЕГАН ПРОТЕИН С ВКУС НА ШОКОЛАД пудра 1 кг НАТУРАЛ ФАКТОРС
Безплатна доставка за България!ЗАХАРИН СУИТЛИ УЛТРА таблетки * 1200
ЗАХАРИН СУИТЛИ таблетки * 300
ТЕЧЕН ЗАХАРИН СУИТЛИ УЛТРА 1 л
ЗАХАРИН СУИТЛИ таблетки * 700 С ДОЗАТОР
ВОДА ЗА УСТА БИОРИПЕЪР 500 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Как да приготвяме адаптираното мляко
- E951 Аспартам
- E954 Захарини
- Хари Хокси: когато да лекуваш успешно хора, болни от рак, се превърне в престъпление
- Хепатопротективно и антирадиационно действие на прополиса
- Принос на Ото Варбург към превенцията на раковите заболявания
- История на заболяването рак
- Печенето: същност, полза и вреда
- История на Ото Варбург
- Известни двойки в медицината и науката от миналото
Коментари към Наистина ли са безвредни изкуствените овкусители?