Диня
Динята е вкусен и полезен плод, ценен диетичен продукт. Много е подходящ за всички любители на сладостите, особено ако страдат от затлъстяване. Освен че могат да се насладят на вкусовите качества на плода, те ще изгубят излишни килограми и безопасно ще пречистят организма си.
В 100 грама диня (във вътрешната част) се съдържат:
- Хранителна стойност: 0,6 г протеин, 0,1 г мазнини и 5,8 г въглехидрати, 0,4 г хранителни влакна, 0,1 г органични киселини, 92,6 г вода;
- Витамини: PP – 0,2 мг, бета-каротин: 0,1 мг, B1 (тиамин) – 0,04 мг, B2 (рибофлавин) – 0,06 мг, B6 (пиридоксин) – 0,09 мг, B9 (фолиева киселина) – 8 мкг, C – 7 мг, E – 0,1 мг, PP – 0,3 мг.
- Микроелементи: калий – 64 мг, калций – 14 мг, магнезий – 224 мг, натрий – 16 мг, фосфор – 7 мг, желязо – 1 мг.
Меката част на динята е засищаща, в същото време е нискокалорична, затова се препоръчва на желаещите да отслабнат. Съществува дори специална динена диета. Разтоварващ ден с диня се препоръчва от диетолозите на тези, които имат тегло много над нормата. Плодът е подходящ и за лечебно гладуване по време на самото лечение.
Полезните свойства на динята
Динята притежава редица полезни свойства. Тя има холеритично, диуретично и леко слабително действия; също температуропонижаващи и общоукрепващи свойства; нормализира обмяната на веществата, регулира водно-солния баланс.
Този плод е лек за страдащите от затлъстяване. Полезен е и при хипертония (която често върви заедно със затлъстяването), благодарение на наличието на магнезий в състава. При тези заболявания са показани разтоварващи дни с диня под лекарско наблюдение.
За да осигурите необходимото дневно количество магнезий за организма си, трябва да изядете 150 грама диня (меката й част). Ако искате ефектът да е лечебен, трябва да консумирате 1-2 кг.
Силно изразеното диуретично действие на плода е в полза на тези, които имат заболявания на бъбреците, черния дроб, жлъчката, стомашно-чревния тракт, хипертония, подагра. Динята пречиства организма, освобождава го от токсините, помага за намаляване нивото на холестерола. Това е полезно за всички нас, но най-вече за страдащите от сърдечно-съдови заболявания.
Сокът от диня внимателно прочиства бъбреците (благодарение на алкалните съединения, които съдържа), без да дразни пикочните пътища. При нефрити, цистити и холелитиаза, специалистите в тези области съветват да се изяждат по 2-2,5 кг от плода на ден. Отново сокът извежда токсините от черния дроб или просто го прочиства и помага при остри чернодробни заболявания.
Фолиевата киселина е необходима за нормален метаболизъм и има антисклеротично действие. Желязото, което се съдържа в достатъчно голямо количество в динята, прави плода изключително важен за хората с различни форми на анемия и заболявания на кръвта. Огромна е ползата му и за бременни и кърмещи жени, защото консумацията му задоволява нуждата от сладки храни и в същото време няма риск от напълняване. Освен това, доставя на организма необходимото количество желязо. През последните месеци от бременността, обаче тези, които имат отоци трябва да внимават с употребата на дини. Диабетиците могат да хапват по малко от плода.
Деликатните влакна в динята имат слабителни свойства и помагат на моторната функция на червата, следователно се борят със запека, допринасят за отделянето на холестерол.
Важно е да се знае:
- Големи количества диня не трябва да се консумират от страдащите от захарен диабет, камъни в бъбреците, при тежки заболявания на задстомашната жлеза, простатата, пиелонефрит.
- Не трябва да се приема диня заедно със солени храни, защото солта задържа течността в организма и е възможна появата на отоци.
- Убедете се, че динята, която купувате не съдържа нитрати. Употребата на плод с високо съдържание на такива би могла да предизвика гадене, повръщане, диария. Нитратите са най-опасни за деца и за бъбречно болни хора.
- Ако не сте сигурни дали плодът е "чист" от нитрати, яжте само вътрешността, защото тези вещества се натрупват предимно в кората и в най-близките до нея части.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 92.6 мл. |
Белтък | 0.6 гр. |
Мазнини | 0.1 гр. |
Въглехидрати | 5.8 гр. |
Калории | 30 кал. |
Витамини и минерали
витамини РР, В9, В6, В2, Е; магнезий, натрий, калций, калий, фосфор, желязо |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НИВЕА БАЛСАМ ЗА УСТНИ ДИНЯ 4.8 г
ДЪВКИ ОРБИТ ДИНЯ драже WRIGLEYS
ЛАТИФОЛИА КОМПЛЕКТ ОЛИО ЗА ТЕН 100 мл + МЛЯКО ЗА СЛЕД СЛЪНЦЕ 100 мл
ПРАЙВ ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА FRIDAY 100 мл
ХРИСТИНА ОСВЕЖИТЕЛ ЗА УСТА С ПРОПОЛИС 50 мл ДИНЯ
ЗАХАРЕН СКРАБ ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО ДИНЯ, ПЪПЕШ И МЕД NATURE OF AGIVA FRUIT SALAD 200 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Детоксикация и отслабване с диня (варианти и диетично меню)
- Кремчета от диня с кокос и заквасена сметана
- Диня, Карпуз, Любеница, Бостан
- Как динята помага за детоксикация на организма и отслабване
- Пригответе си полезно и вкусно желе от диня
- Летен коктейл от диня и бяло вино с ментови листенца
- Как да разберем узряла ли е динята и има ли нитрати в нея
- Освежаващо мохито с диня
- Консумацията на диня по време на бременността ви носи много здравословни ползи
- Желиран плодов десерт в динена кора
Коментари към Диня