0 продукта

Любопитно

НЕВРАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЯ

НЕВРАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЯ - изображение

от дата: 06-01-2010 г.

    Невралната мускулна атрофия сега е по-популярна сред специалистите като вродена двигателно-сетивна невропатия и е относително най-честото вродено заболяване на периферните нерви при хората.

    Различават се главно две клинични форми. При тях са различни механизмът на увреждане на периферните нерви и инервираните от тях мускули, възрастта, в която се появяват първите симптоми, скоростта на влошаване и начините на предаване на заболяването на следващите поколения. Най-характерно е, макар и бавното, но неотклонно прогресивно влошаване, с постепенна атрофия на мускулите на подбедриците. Те изтъняват по особен начин и краката добиват вида на обърнати бутилки от шампанско или „щъркелови крака". Много характерна е тъй наречената „петльова" или степажна походка с високо повдигане на увисналите стъпала, за да не се ударят в пода поради вялите парализи. Липсват Ахиловите рефлекси и стъпалата често се деформират по характерен начин с повдигнат свод и чукоподобен палец.

    Диагнозата е лесна в напредналите случаи. Лечението доскоро беше само симптоматично, като се прилагаха медикаменти, с които се забавя неотклонно прогресивният ход на заболяването и се подпомага дейността на съхранените мускули и нерви. Последните проучвания върху някои нови медикаменти за лечение в САЩ дадоха много по-големи надежди на невролозите. Получените добри лечебни резултати в сравнение с болните от контролната група, на които е прилагано индеферентно псевдолечение /п.нар. плацебо/, дават големи надежди. Отчетено е значително подобряване на състоянието на част от болните при проведените клинични и параклинични проследявания и контроли.
Болестта се среща по-често в някои райони на страната с компактно струпване на циганско население, но не е само болест сред тях и се среща и сред другите етноси. Причината е в по-честите и по-ранните кръвосмесителни бракове, при което вероятността за унаследяване на патологичните генни промени е много по-голяма.

    С напредване на генното инженерство нараства и възможността за още по-успешно лечение, чрез корекция на увредените хромозоми, унаследени при радиационни или други патологични въздействия у спонтанно възникналите спорадични /мутантни/ форми.

За www.framar.bg от: в-к Здравословно

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.2, 33 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "НЕВРАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЯ" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "НЕВРАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЯ"

1. margarita: (2010-02-07 20:03:09)

tova vaji li za bebeta

2. мишо: (2010-03-14 13:18:17)

има ли лекарство и как се казва за забавяне на процеса или лечение?

3. Велко: (2010-04-01 11:57:36)

медикаменти, с които се забавя прогресивният ход на заболяването - нивалин, милгама, витамини от В комплекс и др. по схема !

4. Ива: (2010-04-15 17:49:49)

Лечение за това заболяване няма.Аз съм с него ,както и дъщеря ми.До сега сме ходили при доста лекари,но спасение няма,дори и оперативно.Да не говорим,че поне едно 50% от лекарите не са и чували за Невралната Мускулна Атрофия и често я бъркат с Дистрофия.Не един лекар,които незнаят нищо по въпроса,са казвали че между Атрофията и Дистрофията няма разлика ,а е едно и също заболяване ..... За съжаление нито Нивалина помага,нито Милгамата.Няма никакво лечение.Единственото което за сега помага,това е ходенето,както и масажите.

5. jenia: (2010-05-09 22:35:25)

az sam s nevralna muskolna atrofia-do 18godi6na konstatiraha 4e zabolqvaneto e napalno nele4imo,sled koeto az re6ih da se operiram v gorna bania,sega ne moga da kaja 4e sam zdrava,no za razlika ot tova koeto bqh predi ne6tata sadosta po razli4ni.fakt e 4e muskolite nqma kak da prorabotiat no pone mogat da se stimulirat

6. Ели: (2011-03-07 22:29:23)

Женя по какъв начин стимулираш мускулите.Брат ми е със същата диагноза и аз постояно се ровя в интернет за нещо ново за тази болест.Той взима милгама , но не пие никакви витамини.Ще бъда благодарна да споделиш.

7. drava: (2011-03-31 16:33:19)

jenia

az sam s nevralna muskolna atrofia-do 18godi6na konstatiraha 4e zabolqvaneto e napalno nele4imo,sled koeto az re6ih da se operiram v gorna bania,sega ne moga da kaja 4e sam zdrava,no za razlika ot tova koeto bqh predi ne6tata sadosta po razli4ni.fakt e 4e muskolite nqma kak da prorabotiat no pone mogat da se stimulirat
женя, и мен ме интересува, тъй като съм със същото заболяване, каква операция направи, тъй като четох че може да се среже сухожилието и да има някакъв ефект, моля напиши по подробно

8. Боби: (2011-11-13 10:33:02)

Мисля, че Женя има в предвид под стимулиране на мускулите:, че мускулите трябва да се тренира постоянно - ежедневно. И аз съм със същото заболяване и преди години не срещах кои знае какви трудности с голяма част от движенията на крайниците - крака ръце (ходене, изправяне на пръсти, клякане - писане, по фини движения със пръстите на ръцете примерно да си зашия с игла нещо) но тогава върших много повече физически труд, карах много по-често колело, тренирах, ходих много по-често пеша а от 8 години работата ми е свързана с компютър стоя на бюро извършвам много по малко движения и ако се наложи да ида до някъде ходя с колата за по-бързо и с течение на тия години неактивна физическа дейност започвам да срещам трудност дори и с нормалното държане на химикалката за един подпис а зимно време като ми поизстинат малко ръцете изобщо не мога да я хвана нормално. Сега се опитвам да наваксвам със стискане на гумени пръстени, пружини и силиконови топчета да клякам да правя и други натоварващи упражнения но резултата е никакъв особено за по фините мускулчета на крайниците.... Един път като си заминат май връщането им в действие е невъзможно!

9. kiril: (2014-08-14 09:13:29)

здр ас също сам със неврална мусколна атрофиа съгласен сън със боби че трябва да се тренират мусколите ас тренирах 10 години фитнес но имам опера ци вав ГОРНА бАНЯ КАТО ЖЕНЯ преди да се оперирам бях много зле но сега сам 70 процента като здравите хора и може да се помогне пак на мускола протаи ни за мусколи ас десфително сам потребя вал но чух че вав АЛЕКСАДРАСКАТА болница от криха някакво личени е за някви гемове

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.