0 продукта

Любопитно

НЕВРАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЯ

НЕВРАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЯ - изображение

от дата: 06-01-2010 г.

    Невралната мускулна атрофия сега е по-популярна сред специалистите като вродена двигателно-сетивна невропатия и е относително най-честото вродено заболяване на периферните нерви при хората.

    Различават се главно две клинични форми. При тях са различни механизмът на увреждане на периферните нерви и инервираните от тях мускули, възрастта, в която се появяват първите симптоми, скоростта на влошаване и начините на предаване на заболяването на следващите поколения. Най-характерно е, макар и бавното, но неотклонно прогресивно влошаване, с постепенна атрофия на мускулите на подбедриците. Те изтъняват по особен начин и краката добиват вида на обърнати бутилки от шампанско или „щъркелови крака". Много характерна е тъй наречената „петльова" или степажна походка с високо повдигане на увисналите стъпала, за да не се ударят в пода поради вялите парализи. Липсват Ахиловите рефлекси и стъпалата често се деформират по характерен начин с повдигнат свод и чукоподобен палец.

    Диагнозата е лесна в напредналите случаи. Лечението доскоро беше само симптоматично, като се прилагаха медикаменти, с които се забавя неотклонно прогресивният ход на заболяването и се подпомага дейността на съхранените мускули и нерви. Последните проучвания върху някои нови медикаменти за лечение в САЩ дадоха много по-големи надежди на невролозите. Получените добри лечебни резултати в сравнение с болните от контролната група, на които е прилагано индеферентно псевдолечение /п.нар. плацебо/, дават големи надежди. Отчетено е значително подобряване на състоянието на част от болните при проведените клинични и параклинични проследявания и контроли.
Болестта се среща по-често в някои райони на страната с компактно струпване на циганско население, но не е само болест сред тях и се среща и сред другите етноси. Причината е в по-честите и по-ранните кръвосмесителни бракове, при което вероятността за унаследяване на патологичните генни промени е много по-голяма.

    С напредване на генното инженерство нараства и възможността за още по-успешно лечение, чрез корекция на увредените хромозоми, унаследени при радиационни или други патологични въздействия у спонтанно възникналите спорадични /мутантни/ форми.

За www.framar.bg от: в-к Здравословно

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.2, 33 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "НЕВРАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЯ" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "НЕВРАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЯ"

1. margarita: (2010-02-07 20:03:09)

tova vaji li za bebeta

2. мишо: (2010-03-14 13:18:17)

има ли лекарство и как се казва за забавяне на процеса или лечение?

3. Велко: (2010-04-01 11:57:36)

медикаменти, с които се забавя прогресивният ход на заболяването - нивалин, милгама, витамини от В комплекс и др. по схема !

4. Ива: (2010-04-15 17:49:49)

Лечение за това заболяване няма.Аз съм с него ,както и дъщеря ми.До сега сме ходили при доста лекари,но спасение няма,дори и оперативно.Да не говорим,че поне едно 50% от лекарите не са и чували за Невралната Мускулна Атрофия и често я бъркат с Дистрофия.Не един лекар,които незнаят нищо по въпроса,са казвали че между Атрофията и Дистрофията няма разлика ,а е едно и също заболяване ..... За съжаление нито Нивалина помага,нито Милгамата.Няма никакво лечение.Единственото което за сега помага,това е ходенето,както и масажите.

5. jenia: (2010-05-09 22:35:25)

az sam s nevralna muskolna atrofia-do 18godi6na konstatiraha 4e zabolqvaneto e napalno nele4imo,sled koeto az re6ih da se operiram v gorna bania,sega ne moga da kaja 4e sam zdrava,no za razlika ot tova koeto bqh predi ne6tata sadosta po razli4ni.fakt e 4e muskolite nqma kak da prorabotiat no pone mogat da se stimulirat

6. Ели: (2011-03-07 22:29:23)

Женя по какъв начин стимулираш мускулите.Брат ми е със същата диагноза и аз постояно се ровя в интернет за нещо ново за тази болест.Той взима милгама , но не пие никакви витамини.Ще бъда благодарна да споделиш.

7. drava: (2011-03-31 16:33:19)

jenia

az sam s nevralna muskolna atrofia-do 18godi6na konstatiraha 4e zabolqvaneto e napalno nele4imo,sled koeto az re6ih da se operiram v gorna bania,sega ne moga da kaja 4e sam zdrava,no za razlika ot tova koeto bqh predi ne6tata sadosta po razli4ni.fakt e 4e muskolite nqma kak da prorabotiat no pone mogat da se stimulirat
женя, и мен ме интересува, тъй като съм със същото заболяване, каква операция направи, тъй като четох че може да се среже сухожилието и да има някакъв ефект, моля напиши по подробно

8. Боби: (2011-11-13 10:33:02)

Мисля, че Женя има в предвид под стимулиране на мускулите:, че мускулите трябва да се тренира постоянно - ежедневно. И аз съм със същото заболяване и преди години не срещах кои знае какви трудности с голяма част от движенията на крайниците - крака ръце (ходене, изправяне на пръсти, клякане - писане, по фини движения със пръстите на ръцете примерно да си зашия с игла нещо) но тогава върших много повече физически труд, карах много по-често колело, тренирах, ходих много по-често пеша а от 8 години работата ми е свързана с компютър стоя на бюро извършвам много по малко движения и ако се наложи да ида до някъде ходя с колата за по-бързо и с течение на тия години неактивна физическа дейност започвам да срещам трудност дори и с нормалното държане на химикалката за един подпис а зимно време като ми поизстинат малко ръцете изобщо не мога да я хвана нормално. Сега се опитвам да наваксвам със стискане на гумени пръстени, пружини и силиконови топчета да клякам да правя и други натоварващи упражнения но резултата е никакъв особено за по фините мускулчета на крайниците.... Един път като си заминат май връщането им в действие е невъзможно!

Важно ли е за вас логото за автентичност при покупка от онлайн аптека?

Важно е, ще следя къде, какво и как купувам, то е знак, че мога да имам доверие.
Важни са цената и удобството, другото е без значение - няма да следя за наличието на знака.
Не купувам лекарства онлайн, нямам доверие на онлайн търговията с тях.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.