Оризът осигурява здраве и баланс
Оризовото зърно се отличава с високата си хранителна стойност - съдържа 75-85% въглехидрати и 5-10% протеини. Тези два компонента са с добра усвояемост от човешкия организъм.
Оризът притежава редица характеристики, които го превръщат в желана храна - доставя бързо енергия, стабилизира кръвната захар, осигурява витамин В1, поддържа доброто храносмилане, подобрява състоянието на кожата, регулира кръвното налягане и се препоръчва при заболяване на сърцето.
Съществуват множество сортове ориз, които се използват в различните национални кухни. Арабите предпочитат басмати, японците - суши ориз, Западът консумира предимно бял /полиран/. Напоследък здранословното хранене препоръчва кафяв /неполиран/, който превъзхожда белия многократно по хранителни показатели, тъй като всички полезни съставки са в обвивката на оризовото зърно.
За Framar.bg: списание 50 диети
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- И билките имат странични ефекти
- Гарциния камбоджа, Индийска ягодка
- Как психическият стрес може да повлияе на физическото здраве
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Какви са здравословните ползи на ориза басмати
- Методи за лечение на анорексия
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- 10 невероятни ползи от черешите за нашето здраве
- Пригответе си ориз на пара без необходимия уред
Коментари към Оризът осигурява здраве и баланс