Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Пет билки и подправки, които борят депресията и лошото настроение

Пет билки и подправки, които борят депресията и лошото настроение

Пет билки и подправки, които борят депресията и лошото настроение - изображение

Има алтернативни начини, които могат да ни помогнат да се отървем от депресията и лошото настроение. Вместо да посягаме веднага към хапчетата, можем да опитаме с билки и подправки да се справим с промените в настроението, стреса и хроничната депресия.

Известно е, че определени храни имат същото действие. Такива като тлъстите риби, ядките и някои семена успешно борят депресивните състояния. А петте билки и подправки, които имат такива свойства, са следните:

Шафран – в традиционната източна медицина го наричат още подправката на щастието. Преди няколко години ирански учени обявиха, че той може да има същото въздействие както антидепресантите. Шафранът най-добре действа при поведенчески проблеми, свързани с храната, както и при лошо настроение. Не се препоръчва употребата му от бременни жени и деца под 6 години.

Канела – ароматната и опияняваща канела има изключителната способност да предизвиква приятни чувства и емоции. Независимо под каква форма се използва, тя има свойството да стимулира мозъка. Учените твърдят, че тя може да повиши паметта и концентрацията ви.

Куркума – известна е със своите антиоксидантни и противовъзпалителни качества, но е доказано, че тя стимулира отделянето на серотонин, който има голямо значение за настроението при хората. В проучване, публикувано в сп. “Phytotherapy Research“, куркумата е по-ефективна при намаляването на депресията от някои антидепресанти.

Розмарин – освен като чудесно допълнение към някои средиземноморски ястия, тази подправка има и много медицински качества. Ако страдате от умствена или физическа умора, безсъние или разхлабени нерви, розмаринът може да ви помогне. Доказано е, че маслото от подправката подобрява когнитивните функции.

Мащерка – тя съдържа литий, който, както е известно, има антидепресантни свойства. Също така и триптофан, който не се произвежда в човешкото тяло, а се набавя от храната и от добавки. Когато имаме недостиг на тази основна аминокиселина, се наблюдават промени в настроението, паметта и се повишава агресията. Затова мащерката е безценна в това отношение.

Над материала работи: Ирина Тенева
Снимка: intalmesa.com.mx

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноНовиниЛайфстайлПсихологияЛеченияСнимкиАлтернативна медицинаЗдравни проблемиБотаникаСпортАнкетиТестовеРецептиМедицински изследванияДиетиИсторияНаправления в медицинатаАптекиПроизводителиЗаведения