Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Приемането на тези храни на гладен стомах води до проблеми

Приемането на тези храни на гладен стомах води до проблеми

Приемането на тези храни на гладен стомах води до проблеми - изображение

Всеизвестно е, че сутрешната закуска е много важна за децата и възрастните, макар последните често да я пренебрегват. Тя дава енергия и необходимите хранителни вещества. Но при едно условие – ако продуктите, които тя съдържа, са здравословни. В другата крайност са изброените по-долу храни, които могат само да донесат проблеми като гастрит, умора, разсеяност и повишаване на кръвната захар. В сутрешния период, когато тялото се събужда и още не се е активизирало, те предизвикват нежелани реакции.

Сухи закуски – в пасти, вафли, шоколадови бисквити и подобни сладки изкушения няма нищо полезно, но затова пък са пълни със захар. Когато се ядат на гладен стомах, те рязко увеличават захарта в кръвта и когато нивото й спадне, гладът напада отново. Здравословен техен заместител е мюслито.

Пресни плодове и зеленчуци – спорна е полезността им, когато се ядат сутрин на закуска, защото фибрите, които съдържат, дразнят лигавицата на стомаха и могат да причинят болки, подуване и тежест. По-добре да ги приемем на малки парчета в комбинация с мюсли или каша, така стомахът ще ги възприеме по-леко. В никакъв случай не предлагайте на детето си или на вас самите круша, цитрусови плодове или банан. Крушата съдържа груби сурови влакнини и е най-добре да се яде 1-2 часа след закуската. Киселината в цитрусите дразни празния стомах и може да доведе до гастрит. А магнезият в бананите нарушава калциево-магнезиевия баланс в организма и предизвиква сърдечносъдови заболявания според учените.

Салата от пресни зеленчуци ще накара стомаха да се подуе, а живите бактерии в млечните продукти няма да нормализират микрофлората на червата, а на гладно ще бъдат унищожени от киселата среда в стомаха.

Банички със сирене и извара – по-добре направете домашна, отколкото да предлагате купени за закуска, пълни с палмово масло, подобрители, сол и захар.

Пресни сладкарски изделия – топлите хлебчета, кифли и други подобни продукти предизвикват газове, подуване и тежест в стомаха. По-подходящи са да се ядат в средата на деня, отколкото за закуска.

Сандвичи – канадски учени препоръчват да не се ползват за закуска, макар че са лесни за приготвяне и изключително вкусни. Високата им калоричност затруднява работата на кръвоносната система и през годините се получават отлагания на мазнини по артериите, което предизвиква атеросклероза.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: greatist.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ЛайфстайлНовиниСоциални грижиХрани и ястияНормативни актовеИсторияЛечения