Пържените храни увеличават риска от рак на простатата
Пържените храни увеличават риска от рак на простатата, предупреждават учени.
Експерти от центъра за онкологични изследвания "Фред Хътчинсън" в Сиатъл анализирали данни от две предишни изследвания, които обхванали 1549 мъже на възраст между 35 и 74 години, засегнати от рак на простатата, и 1492 здрави доброволци на същата възраст.
Участниците попълнили въпросници за употребяваните от тях храни, включително за пържените с много мазнина. Учените взели предвид различни фактори като възраст, раса, семейна история на рака на простатата и индекс за телесна маса, когато изследвали връзката между консумацията на пържени с много мазнина храни и риска от рак на простатата.
Връзката между рака на простатата и пържените с много мазнина храни изглежда е ограничена до най-високите нива на консумация, която в рамките на това изследване е веднъж седмично, поясниха учените.
Пърженето с много мазнина може да отключи образуване на карциногени в храната. Те включват акриламиди, открити в богати на въглехидрати храни като пържените картофки, химикали, алдехиди и акролеини.
Тези токсични съставки се увеличават с повторното използване на олиото и продължителното пържене.
"За мъжете, които консумират една или повече подобни храни най-малко веднъж седмично, рискът от рак на простатата е с 30-37 на сто по-голям", увериха учените.
За Framar.bg: Днес Плюс - новинарска агенция
Коментари към Пържените храни увеличават риска от рак на простатата