Сгответе с Боби: Паеля
Паелята е типично испанско ястие, дори по-точно типично валенсианско. Затова не се чудете, ако срещнете в заведение паеля с име "Валенсиана". Много ресторанти предлагат тази паеля, която за съжаление няма нищо общо с оригинала. "Валенсиана", която е основата на всички други, задължително трябва да съдържа: бял объл ориз, пилешко, заешко, маслен боб, артишок, домати, пресен розмарин, чушки, шафран, сол, зехтин и вода или бульон, а опционално може да се добавят охлюви, патешко и чесън. Според местните тези и само тези съставки трябва да съдържа една оригинална паеля "Валенсиана".
Паелята с морски дарове се приготвя по средиземноморското крайбрежие на Испания и основната разлика е в това, че месото е заменено с...морски дарове, а когато се комбинират с месо по оригиналната рецепта се получава третата разновидност - комбинирана паеля (mixed paella). Разбира се, колкото повече паелята набира популярност отвъд пределите на Испания, рецептите се допълват и видоизменят и от сравнително лесна за приготвяне с немного съставки се превръща в едно ястие с много, много и то все вкусни съставки.
Аз съм ви приготвил рецепта за една комбинирана паеля, която се получава много лесно, сравнително бързо и е много подходяща опция, ако искате да нахраните повече гости. За съжаление нямам точния съд, в който се приготвя паеля за това използвах най-големия и дълбок тиган, с който разполагам. От описаните по-долу продукти се получи количество достатъчно за 5 души.
Необходими продукти:
- 5 долни пилешки бутчета;
- 300 гр. микс от морски дарове - аз лично използвах замразен микс от почистени скариди, октопод, калмари и миди, но за предпочитане е да ползвате пресни продукти, като може да поставите и необелени скариди или направо мидите с черупки. Така ще се получи още по-голям "Уау ефект" на масата, а и с пресни продукти ще е по-вкусно;
- 1 малка глава лук - нарязана на ситно;
- 3 чушки - всяка с различен цвят: жълт, червен и зелен;
- 4 средно големи домата - обелени и почистени от семена и течност и нарязани на кубчета;
- 2 ч. ч. бял объл ориз;
- телешки или пилешки бульон - достатъчно количество, за да се свари оризът;
- 150 гр. замразен грах;
- зехтин;
- сол и черен пипер на вкус;
- щипка смлян розмарин - пресен (ситно нарязан) или сух;
- последен, но не и по значение "царят на подправките" - шафран - една щипка.
Начин на приготвяне:
Загрейте тигана, за който вече стана въпрос. При липса на подобен, изберете по-голяма тенджерка. В него загрейте зехтина 2-3 с. л. Когато се сгорещи мазнината, поставете вътре ситно нарязания лук и пилешките бутчета. Поръсете с черен пипер и сол. Запържете за 4-5 минути, след което добавете нарязаните на едро чушки. След още 2-3 минути добавете чашите ориз и пържете още известно време, добавете бульона и оставете да къкри на бавен огън. Поставете щипката шафран и розмарин, и разбъркайте нежно, за да не мачкате продуктите. Приблизително 10 минути преди да се свари оризът добавете микса от морски дарове, обелените домати и граха. Сигурно вече усещате вкусния аромат, който се носи из кухнята. Остава единствено да опитате дали оризът не хрупа и, ако всичко е наред с него, може да свалите от огъня и да сервирате. Колкото по-бързо след сготвяне излапате, толкова по-вкусно ще ви бъде. Ако случайно някой от продуктите не ви допада, сте напълно свободни да импровизирате. Това ястие търпи много от тази подправка.
За Framar.bg: bobbiecooks.com/Борис Алтънков
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АУРА СЛИМ 75 мл. крем за отслабване
СТАТИЯТА е свързана към
- Отслабване и спорт
- Див рожков, дърво на Юда, Церцис
- Гарциния камбоджа, Индийска ягодка
- И билките имат странични ефекти
- Как психическият стрес може да повлияе на физическото здраве
- Хранене през тръба
- Методи за лечение на анорексия
- Секреция на стомашен сок
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- 10 невероятни ползи от черешите за нашето здраве
- Избягване на киселинни храни
Коментари към Сгответе с Боби: Паеля