0 продукта

Любопитно

СРАМНИ ГАЗОВЕ

СРАМНИ ГАЗОВЕ - изображение

от дата: 10-05-2008 г.

Задавали ли сте си въпроса откъде се появяват газовете в нашите черва, след консумация на зрял боб?

Зрелият боб е чудесна храна: той е евтин, богат на белтъци и въглехидрати и не на последно място - съдържа много малко мазнини.

За съжаление, бобеното зърно е изработило и натрупало сложни захари, като рафиноза, стахиоза и др., които остават необработени от ензимните комплекси в устата и стомаха. Следователно те се придвижват несмлени към по-долните отдели на гастроинтестиналния тракт и по-конкретно - дебелото черво. Там живеят и се размножават нашите малки приятели - сапрофитните бактерии.

Нашият организъм не пречи на сапрофитните бактерии да се развиват, за което те ни се отблагодаряват, като пречат на други по-патогенни организми (най-вече гъби!) да се намножат в червата. Нещо повече - в процеса на своята жизнена дейност те изработват и ни предоставят за наше ползване витамин К - важен фактор за правилното кръвосъсирване.

Та да се върнем на несмляната стахиоза и рафиноза. Попаднали в дебелото черво, те се подлагат на разграждане от резидентната чревна флора там. Като страничен продукт при смилането им от бактериите се образуват: водород, въглероден двуокис и метан. С две думи газове!

Как да ядем боб без да образуваме газове? Има два начина.

Единият е да избием нашите приятели сапрофитите с неуместно антибиотично лечение. Такова често става при самонадеяно предписване на антибиотик от фармацевти, които между впрочем са абсолютно некомпетентни относно същността на вашето заболяване, а нерядко нямат и най-малка предства относно действието на даден препарат. Всъщност те не са ви предписали антибиотик, защото те нямат законно право да правят това, а са ви продали антибиотик. Вие сте тези, които решават дали да закупят дадена стока или не.

Очевидно не е хубаво да рушим сложната и деликатна екология в гастроинтестиналния тракт. Как все пак да похапнем бобена чорбица и да не ни излезе име на пръдльо/пръдла? Отговорът е в начина на приготвяне на това "музикално растение".

Целта е предварително да се извлекат въпросните несмилаеми за нас сложни захари. Това става, като поставим боба в студена вода и я кипнем за няколко минути. След това изключваме котлона и оставяме зърната да се изкиснат в топлата вода поне четири часа. Изхвърляме водата (пълна с извлечените захари) и от там нататък готвим боба, както си знаем. Описания по-горе начин премахва най-малко 80% от захарите. Запомнете! Важно е водата да кипне. Накисването на боба в студена вода за осем часа ще премахне едва 2% от наличните захари!

За www.framar.bg от: http://www.med.primasoft.bg

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.0, 21 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "СРАМНИ ГАЗОВЕ" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "СРАМНИ ГАЗОВЕ"

1. Краси: (2008-09-03 09:12:52)

Това киснене в топла вода четири часа няма ли да доведе од една чудесна ферментация?

2. светла: (2009-01-09 10:20:22)

може и без обиди от страна на фармацевтите, ако става дума те са много по- компетентни от доста лекари !!!

На какво се дължи бумът на алтернативната медицина и методите и?

Искам да комбинирам официалната медицина с всички методи на алтернативната, за максимални резултати.
Осъзнавам проблемите и ограниченията на официалната медицина и гледам да акцентирам на алтернативната.
Напълно съзнателно избягвам официалната медицина и се лекувам само с алтернативни методи.
Избягвам алтернативната медицина, защото тя е непроверена и ненаучна в голямата си степен.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.