0 продукта

Любопитно

СРАМНИ ГАЗОВЕ

СРАМНИ ГАЗОВЕ - изображение

от дата: 10-05-2008 г.

Задавали ли сте си въпроса откъде се появяват газовете в нашите черва, след консумация на зрял боб?

Зрелият боб е чудесна храна: той е евтин, богат на белтъци и въглехидрати и не на последно място - съдържа много малко мазнини.

За съжаление, бобеното зърно е изработило и натрупало сложни захари, като рафиноза, стахиоза и др., които остават необработени от ензимните комплекси в устата и стомаха. Следователно те се придвижват несмлени към по-долните отдели на гастроинтестиналния тракт и по-конкретно - дебелото черво. Там живеят и се размножават нашите малки приятели - сапрофитните бактерии.

Нашият организъм не пречи на сапрофитните бактерии да се развиват, за което те ни се отблагодаряват, като пречат на други по-патогенни организми (най-вече гъби!) да се намножат в червата. Нещо повече - в процеса на своята жизнена дейност те изработват и ни предоставят за наше ползване витамин К - важен фактор за правилното кръвосъсирване.

Та да се върнем на несмляната стахиоза и рафиноза. Попаднали в дебелото черво, те се подлагат на разграждане от резидентната чревна флора там. Като страничен продукт при смилането им от бактериите се образуват: водород, въглероден двуокис и метан. С две думи газове!

Как да ядем боб без да образуваме газове? Има два начина.

Единият е да избием нашите приятели сапрофитите с неуместно антибиотично лечение. Такова често става при самонадеяно предписване на антибиотик от фармацевти, които между впрочем са абсолютно некомпетентни относно същността на вашето заболяване, а нерядко нямат и най-малка предства относно действието на даден препарат. Всъщност те не са ви предписали антибиотик, защото те нямат законно право да правят това, а са ви продали антибиотик. Вие сте тези, които решават дали да закупят дадена стока или не.

Очевидно не е хубаво да рушим сложната и деликатна екология в гастроинтестиналния тракт. Как все пак да похапнем бобена чорбица и да не ни излезе име на пръдльо/пръдла? Отговорът е в начина на приготвяне на това "музикално растение".

Целта е предварително да се извлекат въпросните несмилаеми за нас сложни захари. Това става, като поставим боба в студена вода и я кипнем за няколко минути. След това изключваме котлона и оставяме зърната да се изкиснат в топлата вода поне четири часа. Изхвърляме водата (пълна с извлечените захари) и от там нататък готвим боба, както си знаем. Описания по-горе начин премахва най-малко 80% от захарите. Запомнете! Важно е водата да кипне. Накисването на боба в студена вода за осем часа ще премахне едва 2% от наличните захари!

За www.framar.bg от: http://www.med.primasoft.bg

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.0, 21 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "СРАМНИ ГАЗОВЕ" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "СРАМНИ ГАЗОВЕ"

1. Краси: (2008-09-03 09:12:52)

Това киснене в топла вода четири часа няма ли да доведе од една чудесна ферментация?

2. светла: (2009-01-09 10:20:22)

може и без обиди от страна на фармацевтите, ако става дума те са много по- компетентни от доста лекари !!!

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.