Тефлонът – полезен в кухнята и вреден за природата и хората
Да вземем например тефлона. Този материал има способността да прониква в човешкия организъм, а заводите, които произвеждат тигани с покритие против загаряне, замърсяват реки и езера. Съдържащата се в тефлона перфлуорооктанова киселина вреди на животни и растения.
По данни на Агенцията за опазване на околната среда (EPA), тефлонът не се разлага в природна среда и вече е проникнал в организмите на 95% от американците. Вероятно е и канцерогенен. Според редица изследвания, той може да причини безплодие, нарушения в имунитета и вътрешноутробното развитие на плода.
При правилна употреба тефлонът е безопасен, но при много силно нагряване покритието на тигана може да се напука и да отдели токсични газове. Регистрирани са случаи, при които това явление предизвиква главоболие.
През 2005 година EPA глоби компанията DuPont с $16,5 млн. за това, че е скрила резултати от проверка, показваща замърсяване с перфлуорооктанова киселина на питейната вода около завода в Западна Виржиния, както и че веществото прониква през плацентата от майката в плода.
DuPont планира да отстрани тефлона от производствения си процес и да го замени с вещество, което се разгражда в околната среда. Въпреки декларираните намeрения на производителите, от организацията Environmental Working Group предупреждават, че постъпващите на пазара уреди не са гарантирано безопасни.
За Framar.bg: Greentech
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БЪЛГАРСКАТА СЪКРОВИЩНИЦА / THE TREASURES OF BULGARIA - РУМЯНА НИКОЛОВА И НИКОЛАЙ ГЕНОВ - СИЕЛА
ЧЕПЪН - ТРИ УШИ - ВЪРТОП ПЛАНИНА - ДИМИТЪР ТОНИН - ШАМБАЛА
НАМЕРЕНИ ОТ ЧУДЕСАТА - НИКОЛАЙ Н. НИНОВ - СИЕЛА
ЖИВОТ НА НАШАТА ПЛАНЕТА - ДЕЙВИД АТЪНБЪРО - ХЕРМЕС
КАК ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА ПРЕДПАЗВА И ЛЕКУВА ОТ ГРИП, НАСТИНКИ И ДРУГИ ЗАРАЗНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРЕЗ ВСИЧКИ СЕЗОНИ том 3 - Д-Р ЙОНКО МЕРМЕРСКИ, ПРОФ. ХРИСТО МЕРМЕРСКИ
МОЯТА ПЪРВА КНИГА ЗА ВРЕМЕТО - КАМИЛА ДЕ ЛА БЕДОЙЪР - ХЕРМЕС
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Солариум: лечебни ползи и рискове
- Лекарства, увреждащи черния дроб
- Любопитни факти за природата и нейното опазване, които може би не знаете
- 5 вреди от честото консумиране на чесън
- 5 рискови лекарствени комбинации
- Вредна ли е лактозата?
- Научете 4 нови начина за почистване на мивката без химикали
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- Сухарите вредят на здравето?
Коментари към Тефлонът – полезен в кухнята и вреден за природата и хората