Храна от пода може да се яде до 5 секунди след падане
Паднала храна на пода може да се консумира, ако не е стояла повече от 5 секунди на повърхността, съобщават специалисти от университета Астън в Бирмингам, Англия.
Според професор Антъни Хилтън консумирането на храна, паднала на пода, винаги крие риск от поглъщане на някои мръсотии и различни микроорганизми. Но така познатото правило за петте секунди е достатъчно безопасно.
"Всичко зависи от вида на храната и от повърхността, на която е паднала", коментира проф. Антъни Хилтън.
Паднала храна на плочки и гладки повърхности е по-лош вариант за ядене, поради пренасянето на повече бактерии, отколкото паднала храна на килим. Лепкавите храни като сладолед, мармалад събират повече мръсотии и микроорганизми.
Учените уточняват, че видимо мръсна храна не бива да се приема. Но при привидно незаразена храна науката сочи, че е малко вероятно да се е сдобила с вредни бактерии за 2-3 секунди.
В изследване с участието на 2 000 души от Великобритания близо 79% от анкетираните признават, че са консумирали паднала храна на пода и след това не са имали никакви здравословни оплаквания.
"От важно значение е повърхността на подовата настилка, видът на падналата храна и времето на престой на пода. Това има значение за количеството бактерии, които могат да се закрепят за храната", уточнява проф. Хилтън.
Според специалистите до 5 секунди паднала храна на пода има минимален риск от заразяване и последващи сериозни здравословни проблеми.
Изследването е публикувано в Indipe
По текста работи: Велина Неделчева
Снимка: RW/Story
Коментари към Храна от пода може да се яде до 5 секунди след падане