8 въпроса, които все си задаваме за плодовете
Всичко е индивидуално - някои хора усвояват плодовете по-добре в края на храненето, като десерт, а други - между храненията. Няма универсално правило. Приемането на плодове непосредствено преди хранене е добра практика, защото създава усещане за известно засищане и води до по-умерени количества храна, което пък е фактор за добро храносмилане.
2. Пълнее ли се от плодовете?
Не! Захарта, която те съдържат, има силен подслаждащ ефект, откъдето се появява това усещане за насищане. Калорийната стойност на една ябълка, една круша, една праскова, шепа череши или три кайсии е около 50 ккал. Малко по-сладко е гроздето, а бананът е по-калоричен, но става дума за малка разлика, която не бива да осъжда тези плодове на пренебрегване. Всички плодове могат да бъдат консумирани, дори когато спазваме диета.
3. Пречат ли цитрусовите плодове на съня?
Количеството витамин С в плодовете е такова, че не може да смути добрия сън. Средно то е около 40 мг, а можем да говорим за възбуждащо нервите действие при 500 мг. Добре е на ден да се консумират поне 2-3 плода, тъй като те осигуряват баланса в храненето. Приемането им вечер няма никакво отношение към качеството на съня.
4. С какво са полезни сушените смокини?
Смокините са богати на минерали. Както пресни, така и сушени, те доставят на организма калий, фосфор, магнезий, желязо, манган и калций. Богати са на витамини от група В, но са бедни на витамин С, тъй като той изчезва при сушенето. Най-голямото богатство на смокините са фибрите, които улесняват отделянето, като се борят със запека. Не се препоръчват при дивертикулоза /заболяване на дебелото черво/, тъй като семките могат да предизвикат възпалителен процес.
5. Смущават ли храносмилането сушените банани?
Както всички сушени плодове, и бананите са много калорични поради високото си захарно съдържание. Фибрите в тях са силно концентрирани и редовната им консумация решава проблеми като запека. Ако се прекали с количеството обаче, може да се стигне до храносмилателни смущения, тъй като някои хора са свръхчувствителни към фибрите. Възможно е също така да става дума за бактериална инфекция, дължаща се на слабите хигиенни мерки при ръчните манипулации в страните, производители на банани.
6. Полезен ли е сокът от червени боровинки?
Този дребен плод, дошъл от Америка, има отлично действие срещу повтарящите се инфекции на пикочните пътища, като неутрализира определени бактерии и пречи на натрупването им по стените на пикочния мехур. Червените боровинки са и силен антиоксидант. Но добавянето на захар, за да се ограничи киселият вкус на сока, може да намали полезните му свойства. По-добре е да се взема екстракт под формата на капсули и да се следи от лекар въздействието му чрез изследвания на урината.
7. Вредно ли е да се консумират много лимони?
Лимонът придава приятен вкус на храната и съдържа много витамин С, който благоприятства усвояването на желязото от хранителните продукти. Що се отнася до неговата киселинност, добре е да се знае, че самият стомах произвежда хлорхидратна киселина и има системи за регулиране на свръхкиселинността. При нарушение на стомашната лигавица обаче трябва да се прекрати консумацията на лимони до заздравяването й.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НЕСТИ ДАНТЕ НАТУРАЛЕН САПУН РОЗА ПРИНСИПЕСА С АРОМАТ НА РОЗОВ ЦВЯТ 150 гр.
МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ ЗА МЪЖЕ 50+ таблетки * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ ПЮРЕ ОТ ПЛОДОВЕ И СМЕТАНА 190 г
ОЛ НУТРИШЪН КОНФИТЮР ЯБЪЛКА И КРУША 1 кг
АНАСОН СЕМЕ ПЛОД
СОЛГАР ГЛОГ ПЛОД капсули * 100
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Млечно смути със замразени плодове
- Кисел трън (берберис) - ползи за здравето и състав
- Идеи за красиво и оригинално нарязване и аранжиране на плодовете - Втора част
- Десерт с чиа и прясно мляко
- Пречистваща плодово-зеленчукова диета
- Гранадила - ползи за здравето
- Екзотични плодове и зеленчуци (Първа част)
- Екзотични плодове и зеленчуци (Трета част)
- Как да извлечем максимума от витамините в лимона?
Коментари към 8 въпроса, които все си задаваме за плодовете