Начало Здравна медиа Анкети Общество Играете ли често на хазартни/лотарийни игри?

Играете ли често на хазартни/лотарийни игри?

Играете ли често на хазартни/лотарийни игри?

Сигурно темата на анкетата ни ще ви се стори странна този път. Вероятно няма да е така чудно за вас, ако съзнаете, че около нас е пълно с хора, които имат патологична зависимост от хазартните игри.

Искате да поспорим ли? Като погледнете по опашките в кварталните магазини, в които хорицата отиват за хляб и за билетче "късмет", съвсем няма да ви се иска да спорите.

Не коментираме понятието "късмет", от математическа и от статистическа гледна точка то казва, че няма късмет, има случайност, която е пренебрежимо малка. За останалите без коли, нови къщи и пари - съжаляваме, опитайте пак.

"Към патологично влечение към хазарт спада компулсивна игра на хазарт. Влечението се характеризира с чести, повтарящи се епизоди на хазартна игра, които доминират в съзнанието на личността, трудно се контролират и накърняват семейни, материални и социални интереси. Някои автори описват това поведение като компулсивно, но по своя механизъм на възникване то се различава от него, тъй като в основата му лежат користни подбуди, с цел лично облагодетелстване.

В някои случаи поведението може да ескалира по степен на асоциалното (лъжат, нарушават закона) или до антисоциалното (драстични кражби и заплахи, опити за саморазправа) с цел снабдяване с необходимите средства. Лицето задлъжнява на своите партньори при загуба и те започват да го заплашват по всякакъв начин: по телефон, директно, чрез други, така че то се принуждава да продава имущество, дом и различни и скъпи предмети, за да се снабди с необходимите средства. Това води до дълбоко разстройство на семейните взаимоотношения, на отношенията в приятелския кръг и причинява страдания и безизходица у близките. Играта може да бъде спряна на даден етап при тежки и невъзвратими загуби, но много трудно.

Лечението на патологично влечение към хазарт е трудно и продължително. Психотерапията заема основна роля в лечението на хората с патологично влечение към хазарт. Тя може да бъде индивидуална, фамилна и групова психотерапия."

 Патологично влечение към хазарт


ГЛАСУВАНЕ

РЕЗУЛТАТИ

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ АНКЕТАТА

АНКЕТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияСпортПсихологияАнкетиЛайфстайлЗдравни съветиНовиниХранене при...ТестовеАлт. медицинаСнимкиНормативни актовеЗдравни проблемиВидеоОрганизации