Начало Здравна медиа Анкети Общество Има ли държава в гетата?

Има ли държава в гетата?

Има ли държава в гетата?

Да започнем първо с определенията /благодаря ти, Уикипедия/:

"Гетото e място, където група хора от дадена расова или етническа група живеят насилствено или доброволно, по социални, правни или икономически причини."

"Държава (или разговорно, но ограничено по обхват, страна) е политически организирана общност, заемаща дадена територия, имаща правителство и притежаваща вътрешен и външен суверенитет.
Тя е основен институт на политическата система на обществото. Пръв понятието за държава („Stato“) въвежда италианския мислител Николо Макиавели в своето съчинение „Владетелят“.
Чрез система от държавни органи държавата осъществява управлението на обществото и обществените отношения. Основните функции на държавата са вътрешни (в пределите на нейната територия и по отношение на нейните граждани) и външни (свързани с междудържавните отношения). Социологът Макс Вебер, застъпвайки теорията за насилието, дефинира понятието държава като „човешка общност, която на определена територия претендира успешно да притежава монопола върху легитимното физическо насилие.“

Събитията в Раднево са на път да станат втора "Катуница", с една уговорка - ако не ескалират повече. Трупаното с години напрежение и от двете страни е на път да избухне.

Вярно ли е, че в Гетата не съществува Държавата и те са просто част от територията, в която си живеят хора, по свои закони и правила? Защо се получава това и кой има полза от такава ситуация?

Докъде ще ни доведе това? Дали пък медиите не пресилват нещата, за да правят повече пари от реклама? И това да е просто една история, изолирана от реалността?

Ще ни се да чуем и вашето мнение. Преди да е станало прекалено късно.

Илюстрация: Нова Телевизия

ГЛАСУВАНЕ

РЕЗУЛТАТИ

5.0, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ АНКЕТАТА

АНКЕТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнкетиНовиниСоциални грижиЛайфстайлИсторияЛюбопитноПсихологияСнимкиСпорт и туризъмОбразованиеСпециалистиЗаведенияОрганизации