Начало Здравна медиа Видео Кулинария Рецепта за сос "Болонезе", Борис Минчев, ресторант "La Rocca"

Рецепта за сос "Болонезе", Борис Минчев, ресторант "La Rocca"

Рецепта за сос "Болонезе", Борис Минчев, ресторант "La Rocca" - изображение

Рагу е най-известният сос за гарниране на паста, много използван и в Италия. Той от същинските символите на "италианското". Всяко семейство с традиции пази своята тайна рецепта, която се предава от поколение на поколение. Няма документирани войни за това чия рецепта е по-добра, но не бихме се учудили, ако това е предмет на дълги и ожесточени спорове. Когато се каже "рагу", най-често се има предвид класическото рагу от Болоня (рагу болонезе), приготвено със смесена говежда и свинска кайма и вряло дълго на тих огън. Рагу болонезе се "ражда" като сос за най-използваната в Болоня паста - талиателе  (tagliatelle) и лазаня (lasagna), впоследствие започва широкото му използване с къса и дълга паста - спагети, пенне, ригатони.

Как да го приготвим?

Рагу може да се приготви и от гъби печурки, пилешки дреболии и т.н., ако става дума за друго различно от кайма - се споменава от какво е: рагу с риба, рагу с гъби, рагу с дробчета, с глиган, патешко и т.н. В северните райони обикновено добавят повече подправки, а в южните - разчитат на естествения вкус на продуктите. Познавачите могат да определеят къде е готвено само по една лъжичка - първата. В южната част на Италия, в ястието можете да намерите само лук, месо и домати.

Каква е тайната?

Най-дълбоко пазената тайна на вкусното рагу е дългото варене (минимум 5 часа) на бавен огън. Вкусът му е още по-наситен на следващия ден. Факт, да сготвиш рагу не е сложно, но изисква време и отношение към храната. На това се дължи и феноменалния вкус, който остава завинаги в паметта.
За по-ангажираните като време, даваме една добра идея - рагуто може да се съхрани и във фризер. Достатъчно е да изстине и да се разпредели в кутии и да се сложи във фризера. Така винаги имате вкусен сос за един бързо приготвен италиански обяд/вечеря.

За автора на рецептата:

Борис Минчев е италианец от български произход, млад готвач, който чрез готвенето показва голяма си страст към занаята.  Страстта, търпението и упоритостта са съставките на най-добрата му рецепта.
На 14 години вече е над котлоните с ясното съзнание, че животът му ще бъде именно пред печката. Мечта му е да стане готвач, тогава когато отношението към тази професия все още е различно. През 2012 г получава дипломата си по икономика и експерт по информационни технологии.
През същата година е приет в университета в Триест където изучава "Международни дипломатически науки”. Следват четири забавни и ползотворни години, през които решава да вземе нещата в свои ръце и да усъвършенства страстта си към добрата храна. Купува си книгите на Гуалтиеро Маркези и стриктно започва да готви по тях. Славата му на изкусен кулинар бързо се разнася между всички състуденти, а надпреварата да посетят кухнята на малкия студентски апартамент само потвърждава житейския и професионалния му път.

Борис Минчев в кухнята


Натрупва опит и професионализъм като първи помощник на знаменития шеф-готвач Маркезини, където развива личния си стил на непрекъснато изследване и изключителен подход към храната.
Кариерата му в кулинарния свят започва през 2016 г., когато се завръща в България и остава да работи и ръководи ресторант-пицария "La Rocca".
През ноември 2017 г. печели награда - титлата "Посланик на вкуса 2017", която се присъжда от италианското Министерство на външните работи, Консулството на  Италианската Република и Италианският културен институт, по случай международната Седмица на италианската кухня, посветена на висшата кухня и качественото вино. 

Борис е радетел на висококачествената кухня, приготвена с пресни съставки и семпли традиционни ястия. Кулинарна оферта, запазваща традицията на италианската гастрономия и по-специално на региона Венето, но в същото време предлагаща един революционен характер, внедрени с изкючителна креативност и въображение.

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ВИДЕОТО

ВИДЕОТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияРецепти