Начало Здравна медиа Здравни новини Австрия узакони хомосексуалните бракове

Австрия узакони хомосексуалните бракове

Австрия узакони хомосексуалните бракове - изображение

Конституционният съд в Австрия разреши регистрирането на хомосексуални бракове. Законът ще влезе в сила в началото на 2019 година. Промяната е с оглед забраната върху дискриминацията въз основа на сексуалната ориентация.

Решението на съда е по повод внесена молба на двойка жени, които имат регистрирано съжителство, но желаят и узаконяването на брак. В него се посочва, че досегашната забрана за еднополови бракове е нарушавала принципите за равенство и недискриминация относно личните качества като сексуална ориентация.

Съгласно закон от 2010 година еднополовите двойки в Австрия могат да сключват граждански съюзи, но нямаха правото на брак.

В заключение Съдът разпореди думите „двама души от различен пол“ да бъдат премахнати от Закона за брака в края на 2018 г. на основание, че разграничението е дискриминационно.

В изявлението на Коституционния съд се посочва, че разграничаването между брака и гражданското партньорство вече не може да се поддържа днес без дискриминация срещу еднополовите двойки. Това разглежда двойките с различна сексуална ориентация като неравноправни на хората с хетеросексуална ориентация.

Австийският съд е първият в Европа, който позволява бракът между еднополови двойки, докато в другите европейски страни легализирането на тези бракове е чрез политически средства“, коментира адвокатът на двете жени Хелмут Грапнър.

Този ход нарежда Австрия до много други европейски държави като Германия, Франция, Великобритания и Испания.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: abcnews.go.com
Снимка: mllecafeaulait.blogspot.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлПроизводителиИсторияПсихологияСнимкиАнкетиЗдравни съветиТестове