Начало Здравна медиа Здравни новини Агенцията по безопасност на храните констатира огнище на Нюкясълска болест в град Лом

Агенцията по безопасност на храните констатира огнище на Нюкясълска болест в град Лом

Агенцията по безопасност на храните констатира огнище на Нюкясълска болест в град Лом - изображение

Българската агенция по безопасност на храните констатира огнище на Нюкясълска болест по птиците в квартал Младеново, град Лом, община Лом, област Монтана.

Болестта засяга домашните, както и дивите птици, но не е опасна за човека. При извършване на клинични прегледи в селото е установена смъртност на 19 кокошки. Областна дирекция по безопасност на храните, град Монтана е взела проби от умрелите домашни птици. Лабораторните тестове показват положителни резултати за наличие на Нюкясълска болест, известна и като Псевдочума при птиците

С цел ограничаване и ликвидиране на болестта Българската агенция по безопасност на храните незабавно предприе мерки съгласно европейското законодателство, тъй като болестта причинява значителни икономически загуби в птицевъдството. Всички заразени и контактни птици ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Унищожават се птичите продукти, добити в засегнатите дворове. Всички животновъдни обекти с възприемчиви за заболяването птици ще бъдат дезинфекцирани. Предстои извършване на ваксинация в 3 километровата предпазна, която включва град Лом и село Замфир и 10 километровата наблюдавана зони около огнището. В нея попадат селата Долно Линево, Трайково и Ковачица, община Лом, област Монтана.

В рамките на 21 дни ще се извършват постоянни клинични прегледи в 10 километровата зона около огнището. Забранена е търговията и придвижването на живи птици и продукти, добити от тях, както и пазарите и провеждането на изложби на птици в предпазната и наблюдаваната зона.

Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени по реда на Наредба за условията и реда за разходване на средства за покриване на разходите свързани с епизоотичните рискове.

Снимка: made.ru

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини