Начало Здравна медиа Здравни новини Акад. Дамян Дамянов стана лекар на годината

Акад. Дамян Дамянов стана лекар на годината

Акад. Дамян Дамянов стана лекар на годината - изображение

От Българския лекарски съюз обявиха кой е удостоен с приза лекар на годината. Това е акад. Дамян Дамянов, който получи златния знак на БЛС. Той е ръководител на Клиничния център по гастроентерология в МУ – София.

Хирургът е награден заради издаването на 23-томно ръководство по хирургия под негова редакция. Обемният труд обхваща всички области на направлението в това число и „Онкология“, „Урология и гинекология“ и „Анестезиология и интензивно лечение“. Акад. Дамянов има и друг принос в медицината – автор е на две изобретения.

Специалистът е написал и е участвал в повече от 30 учебника и научни монографии, както и над 250 публикации в чуждестранни и български списания. В периода от 1998 до 2015 г. е оглавявал Съюза на учените в България, а от 2012-а е академик на БАН. През 2013 г. година става неин заместник-председател.

Първият носител на наградата „Лекар на годината“ е акад. Петя Василева, която я получава през 2003 г.

От БЛС отличиха двама лекари в категорията „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“. Това са доц. Иглика Михайлова от УСБАЛ по онкология и доц. д-р Маргарита Кътева от „Софиямед“ . Доц. Кътева въвежда и допринася за развитието на ранното хирургично лечение на акушерската парализа при бебетата след 3-месечна възраст. Доц. Михайлова променя стандартите за лечение при карцином на ректума чрез нов метод за едновременно предоперативно лъче-химиолечение при заболяването.

В категорията „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на дадена специалност“ призове спечелиха детският педиатър проф. Драган Бобчев от СЛДОХЗ, специализиралият се в хирургията на млечната жлеза проф. Иван Гаврилов от СГБАЛ по онкология, неврологът проф. Захари Захариев от пловдивската МБАЛ „Св. Георги“. Следващият е проф. Иван Ценев от УМБАЛ „Царица Йоанна“, който има значителен принос в оториноларингологията. Проф. Виолета Димитрова от УМБАЛ „Александровска“ е следващото заслужило име. Тя е първият специалист у нас, който извършва експлантация на черен дроб, както и хепатоцитна трансплантация през 2003 и 2004 г. През 2005 г. изцяло български екип, начело с нея, прави първата чернодробна трансплантация от трупен донор. Доц. Виолета Димитрова от СБАЛАГ „Майчин дом“ е отличена заради работата си в областта на рисковата бременност, феталната медицина и пренаталната диагностика. В категорията награди получиха и доц. Евелина Пазванска от Четвърта МБАЛ за принос в анестезиологията и интензивното лечение и проф. Елисавета Наумова, началник на Клиниката по имунология в „Александровска“.

Ръководителят на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов получи приза в категорията „Мениджър на годината“. Петима са специалистите, които са определени като младите медицински надежди – д-р Веселин Попов от УЧБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, д-р Мирослав Ангелов от УМБАЛ „Св. Анна“, д-р Калоян Йорданов от МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ – Велико Търново, общопрактикуващият лекар д-р Атанас Славов от Стара Загора и акушер-гинекологът д-р Петя Чавеева от САГБАЛ „Д-р Щерев“.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: blsbg.com, nova.bg
Снимка: pzdnes.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеСтатистически проучванияЗаведенияОрганизацииВидеоЛичностиТестовеГеографияАнкети