Начало Здравна медиа Здравни новини АРДЕ отбеляза 20-та годишнина от създаването си с национална конференция

АРДЕ отбеляза 20-та годишнина от създаването си с национална конференция

АРДЕ отбеляза 20-та годишнина от създаването си с национална конференция - изображение

Асоциацията на родителите на деца с епилепсия отбеляза 20 години от създаването си като организира национална конференция. „Епилепсията – равни възможности“ беше темата, около която се концентрираха дискусиите на форума, участие в който взеха представители на три министерства – здравното, социалното и на образованието, лекари, пациенти и президентът на Международното бюро по епилепсия проф. Мартин Броуди.

Да бъде разрешената употребата на канабис при епилепсия, както и за клинични и научни цели предложиха от АРДЕ, а идеята им беше подкрепена и от медиците, и от пациентите.

Председателката на организацията Веска Събева заяви пред аудиторията, че битката им е започнала преди четири години. За този период те са получили подкрепа и от други сдружения на пациенти, но са успели да проведат само една среща с Националния съвет по наркотични вещества, институцията, от която зависи решението на казуса.

Според проф. Броуди канабисът се използва при различни терапии повече от пет хиляди години и антипристъпното му действие при хората, страдащи от епилепсия, е доказано. Продължава обаче търсенето на отговорите как точно работи той, какви са страничните ефекти и как да бъде включен в подходяща формула за лечение.

По време на конференцията стана ясно още, че достъпът до адекватно лечение и поставяне на диагноза продължава да е труден. Не по-малък е и проблемът, свързан с изчезването от пазара на евтините лекарства, но често и на по-скъпите.

Сред другите основни трудности са недостатъчният брой направления за ЯМР и ПЕТ-скен, чрез които се диагностицира заболяването, както и за изследването на серумни нива. НЗОК не заплаща и изследването на „дълбоки електролити“ и вагостимулиращите апарати, не покрива и генетичните изследвания, нито има клинична пътека за тежката й резистентна форма.

Веска Събева подчерта и това, че дискриминацията сред хората с епилепсия и в образованието, и на пазара на труда продължава да съществува и изрази надеждата си, че проблемите ще започнат да бъдат преодолявани след реформирането на социалната система.

На конференцията отново припомниха, че според данните на Световната здравна организация всяка година в света има около два и половина милиона нови случая, а общият брой на страдащите от едно от най-честите неврологични заболявания е 50 000 000 души.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: frde.org
Снимка: housseniawriting.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАлт. медицинаХранене при...ИсторияЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиКлинични пътекиОрганизацииЛайфстайлПсихологияБотаникаИзследвания