Начало Здравна медиа Здравни новини БАБХ започва извънредни проверки заради предстоящите пролетни празници

БАБХ започва извънредни проверки заради предстоящите пролетни празници

БАБХ започва извънредни проверки заради предстоящите пролетни празници - изображение

По повод наближаващите празници Великден и Гергьовден Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки, които са извън плановия контрол на институцията.

На вниманието на инспекторите ще бъдат традиционните продукти като козунаци, яйца, агнешко месо, пресни зеленчуци, както и боите за яйца. Обекти на проверки ще бъдат заведения за обществено хранене, цехове за пакетиране, производители на храни, търговски обекти и складове за търговия на едро и дребно, пазари и тържища. Ще бъдат инспектирани и фирми, които се занимават с кетъринг и предлагащи услугата “ол инклузив“.

За да са изрядни производителите на хранителни продукти, трябва спазват сроковете на годност и да имат отлични условия за съхраняване на суровините и храните. Необходимата документация да е налична и продуктите да са етикетирани по правилата.

Търговците и заведенията за хранене ще бъдат проверявани за правилно съхранение, маркиране и произход на стоките. От БАБХ предупреждават, че в търговската мрежа няма да се допускат яйца от клас В.
От Агенцията ще инспектират и пазарите за живи животни, където ще изискват от продавачите паспорти и ветеринарномедицински свидетелства за животните, документите за придвижването им, регистъра на съответния пазар и дали са спазени ветеринарно – санитарните му изисквания.

По време на празничните дни БАБХ ще има дежурни екипи, които ще се отзовават по евентуални сигнали на потребители. Забелязалите нередности ще могат да алармират за тях на страницата на Агенцията или на горещия й телефон 0700 122 99.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: agrotv.bg

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитно