Начало Здравна медиа Здравни новини БАПЗГ с позиция за заплатите на медицинските сестри

БАПЗГ с позиция за заплатите на медицинските сестри

БАПЗГ с позиция за заплатите на медицинските сестри - изображение

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изпрати позицията за нуждата да бъдат актуализирани работните заплати в сферата до здравния министър, синдикатите, асоциацията на работодателите и сдружението на общините.

От Асоциацията настояват за незабавното актуализиране на месечното възнаграждение и за пореден път напомнят, че в голяма част от лечебните заведения то е съвсем близко до минималната за страната заплата.

Повече от двайсет години продължава реформата и в този период точно заради ниското заплащане много техни колеги са в чужбина или са сменили професията, а останалите у са работят на две места.

Няколко са въпросите, които задават от сдружението. Един от тях е кой носи вина за недалновидните решения през тези две десетилетия и защо точно представителите на тяхната гилдия трябва да понасят тежестта от нерешените проблеми.

Припомнят и за протестния си митинг от май 2018-а и декларацията, която тогава изпратиха до всички институции. Проблемът е, че нищо не се е променило, а исканията им оттогава продължават да бъдат на дневен ред.

Време е да бъдат открити механизми за дофинансиране. Колективният трудов договор за 2018 г. е подписан от всички страни в процеса, но за жалост е останал само на хартия за много здравни заведения.

От БАЗПГ застават твърдо зад справедливите искания на колегите си в страната и са категорични, че ситуацията е критична. Организацията настоява да бъде постигнато политическо съгласие за бъдещата визия за здравните грижи у нас, а нейните членове искат да бъдат чути, а трудът оценен по достойнство.

Позицията е подписана от председателя на УС на организацията Милка Василева.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: nursing-bg.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияАнкетиСоциални грижиСнимкиЛайфстайлЛюбопитно