Начало Здравна медиа Здравни новини Безплатани профилактични прегледи за рак на кожата в няколко града в страната

Безплатани профилактични прегледи за рак на кожата в няколко града в страната

Безплатани профилактични прегледи за рак на кожата в няколко града в страната - изображение

За 12 поредна година в България се организира Национална кампания за превенция на рака на кожата. Инициативата е на Българско дерматологично дружество съвместно с Европейската академия по дерматология и венерология, подкрепени от Дерматологични Лаборатории Avene.

На 17 май ще се проведат безплатни профилактични прегледи за рак на кожата в редица градове в страната. В списъците са изброени градовете, адресите, имената на дерматолозите и телефоните за записване. Препоръчва се пациентите предварително да запазят час за преглед. Възможни са прегледи и на пациенти с други кожни заболявания, но те няма да бъдат безплатни и не спадат към профилактичните от кампанията.

Ракът на кожата представлява злокачествен тумор на кожата с три основни разновидност – базалноклетъчен, плоскоклетъчен и карцином от кожните придатъци. Съществуват и редица други кожни заболявания, които обаче не се определят като рак.

Основната причина за развитието на кожен карцином е продължителното излагане на слънце. Тези образувания се проявяват предимно при хора със светла кожа. Други възможни фактори, които оказват влияние са тежки изгаряния, хронични кожни язви, тютюнопушене, арсенови съединения и други. За рак на кожата са характерни симптоми като загуба на тегло, което не е свързано с диетата или физическа активност, хронична умора, загуба на апетит, без наличието на стомашно-чревни заболявания, редовно повишаване на температурата до 37,2 и значително увеличаване на лимфните възли. Струпването и внезапната поява на червени петна също е характерна черта за развитието на злокачествени тумори.

При всякакви съмнителни симптоми от страна на пациент е добре да се направи своевременен преглед при специалист. Възможно е назначаването на биопсия. Ако резултатите от биопсията са положителни се предприемат редица действия за определяне етапа и начина на лечение.  

В кампанията с профилактични прегледи участват градовете: София, Асеновград, Белово, Благоевград, Ботевград, Бургас, Бяла, Варна, Велико Търново, Велинград, Видин, Враца, Габрово, Гоце Делчев, Димитровград, Добрич, Дупница, Каварна, Казанлък, Карлово, Козлодуй, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Луковит, Мездра, Монтана, Пазарджик, Перник, Петрич, Пещера, Плевен, Пловдив, Разград, русе, Севлиево, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Тетевен, Търговище, Хасково, Червен Бряг, Шумен, Ямбол.

Списъкът със специалистите и телефоните за заявка може да разгледате тук:

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Galiciapress

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлБотаникаЛеченияСоциални грижиИсторияЗдравни съветиСнимкиНормативни актовеСпециалисти