Начало Здравна медиа Здравни новини Безплатен скрининг на недоносени бебета в "Токуда" през цялата 2017 година

Безплатен скрининг на недоносени бебета в "Токуда" през цялата 2017 година

Безплатен скрининг на недоносени бебета в "Токуда" през цялата 2017 година - изображение

В МБАЛ "Токуда болница София" ще продължават да се извършват безплатни ултразвукови изследвания на недоносени бебета и през цялата 2017 година.

Записването на деца до 1-годишна възраст, лекувани след раждане в интензивен сектор, започва от днес (27.12.16 г.). Консултациите ще се провеждат всяка последна събота на съответния календарен месец. Първите прегледи са насрочени за 28 януари и 25 февруари.

Ръководството на болницата препоръчва родителите да запишат предварително час за безплатен преглед на телефон: 02/403 4000 и 02/403 4928.

Изследванията включват трансфонтанелна ехография, ултразвуков скрининг на слуха и ехографско изследване на коремни органи.

Ултразвуковият скрининг е напълно безвреден метод за бърза и обещаваща профилактика на често срещани проблеми при недоносени и рисково родени деца.

"Програмата отново ще акцентира към недоносените бебета и тези, родени на термин, но преминали през терапия след раждане. Рискът при тези деца от двигателно и нервно психическо развитие е по-голям, което налага прецизно проследяване. Родителите не трябва да отлагат специализираните изследвания и консултации, защото лечението е много по-надеждно, ако се открие в ранна детска възраст. Най-подходящият период за ултразвуково изследване е до 6-тия месец на бебетата, родени на термин и до годинка за недоносените деца", коментира началникът на отделението по Неонатология на МБАЛ "Токуда Болница София" д-р  Радка Масларска.

Снимка: Newsweek


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛеченияМедицински изследванияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиПсихологияЗдравни съветиХранене при...ИсторияАлтернативна медицинаСоциални грижиСпортФизиологияОрганизацииКлинични пътекиНормативни актовеБотаникаСпециалистиПроизводителиСпорт и туризъмОбразованиеЗаведенияАптекиИнтервюта