Начало Здравна медиа Здравни новини Безплатни имунологични прегледи в Пирогов от 24 до 28 април

Безплатни имунологични прегледи в Пирогов от 24 до 28 април

Безплатни имунологични прегледи в Пирогов от 24 до 28 април - изображение

По повод Световния ден на имунологията – 29 април, Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛСМ “Пирогов“ ще проведе кампания за безплатни прегледи и консултации на хора, които имат имунен дефицит или искат да проверят дали не страдат от такъв. Инициативата ще се осъществи от 24 до 28 април, когато съответните дни ще са обявени за Седмица на имунодефицитните заболявания.

Приемът на желаещите да проверят състоянието на имунната си система ще става всеки ден от 8 до 13 ч. в рапортната зала в двора на “Пирогов“ на бул. “Тотлебен“ 21 (трети етаж над Клиниката по гнойно-септична хигургия). Нужно е предварително записване на тел. 02 915 43 11. Консултации и прегледи от 24 до 26 април ще дава проф. д.м.н. Фани Мартинова, координатор на Лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология, а от 24 до 28 април - д-р Румяна Дренска, началник на Лаборатория по клинична имунология. Ако се наложат изследвания, те ще се заплащат от пациентите, тъй като не са включени в кампанията за безплатни прегледи.

Имунната система предпазва човек от вирусните, гъбични и бактериални микроорганизми. Тя е виновна от друга страна и за някои автоимунни заболявания, “защитавайки“ организма от негови собствени клетки и молекули. Така могат да възникнат вродени или придобити имунодефицити или алергични симптоми, които да предизвикат бърза или забавена свръхчувствителност към даден дразнител.

Според специалистите всеки човек може да разбере дали всичко е наред с имунната му система или на негов близък, ако проследи липсата или съществуването на 10-те показателя за наличие на вроден имунен дефицит, определени от Европейската федерация на имунологичните дружества. А те са: четири или повече възпалителни заболявания на ушите, чести инфекции на синусите през годината. Ако пиете антибиотици продължително време - два или повече месеца, и няма ефект или често страдате от пневмонии, трябва да се замислите и да потърсите консултация, както и ако получите две или повече инфекции на вътрешните органи. Когато физическото развитие на малкото дете или новороденото е забавено, също става въпрос за имунен дефицит. Ако пациент има дълбоки кожни абцеси, които рецидивират, попада в тази категория. Такъв показател е и честата кандидоза на устната кухина или кожна гъбична инфекция. Ако в семейството има случаи на първичен имунен дефицит, е вероятно да се получи и вроден при някои негови членове.

Клиничните имунолози са лекарите, които откриват причините за проблемите с имунната система, но те не работят директно с НЗОК и затова джипитата не могат да дадат направление и да изпратят пациента при тях. На болния често му се налага да обиколи ревматолог, алерголог или специалисти по вътрешни, белодробни и УНГ болести преди да отиде при имунолог. Това се отчита като проблем, който чисто бюрократично спъва по-бързото и навременно откриване на имунните дефицити.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: washingtonpost.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЗаведенияЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиНормативни актовеСпециалистиХранене при...ФизиологияАлтернативна медицинаТестовеДиетиЛеченияОрганизацииСпортЛайфстайлБотаникаСоциални грижи