Начало Здравна медиа Здравни новини Безплатни консултации за рак на дебелото черво провеждат в Пловдив през май 2018

Безплатни консултации за рак на дебелото черво провеждат в Пловдив през май 2018

Безплатни консултации за рак на дебелото черво провеждат в Пловдив през май 2018 - изображение

Профилактиката при всяко заболяване е най-важното нещо, на което е редно да обърнем внимание. Ракът на дебелото черво е едно от най-често срещаните онкологични заболявания, а при напреднал стадий операциите могат да бъдат изключително сложни и травмиращи за пациентите. „Медлайн Централ Хоспитал“ в Пловдив със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите организира безплатни консултации този месец. Те ще се провеждат всяка сряда през май, съответно на 2, 9, 16, 23 и 30. Достатъчно е да се запишете предварително за консултация на телефон 032/644 222. Скринингът е препоръчителен за всички пациенти над 45 години.

По думите на хирурзите от „Медлайн Централ Хоспитал“ през последните 4-5 се наблюдава тревожна статистика за „подмладяване“ при случаите на рак на дебелото и правото черво. Все по-млади пациенти са засегнати от колорактален карцином. През изминалата година оперираните пациенти са били на средна възраст около 60 години, докато само преди 6-7 години лекуваните са били във възрастовата група над 70-те. Това е едно от най-често срещаните ракови заболявания – по честота при мъжете то се нарежда след простатния и белодробния рак, а при жените веднага след рака на млечната жлеза.

Според специалистите липсата на профилактика е сред основните проблеми. Голяма част от пациентите се диагностицират със закъснение и се налагат незабавни оперативни действия. Сред причините се изтъква липсата на здравна култура при голяма част от хората, съпроводена с чувство за срам или страх. Масово не се търси навременна медицинска помощ. Хората неглижират задължителните профилактични прегледи, а голяма част прибягват до форми на самолечение и самообразование, търсейки начин за справяне с проблема, чрез медиите или интернет. Всички тези фактори допринасят за късно диагностициране на заболяването и до нерадикалното му лечение. Тъй като много често ракът на дебелото черво засега и съседните органи. При мъжете той се разпространява в пикочния мехур и простата, а при жените в матката и вагината.

Най-ранните симптомите се проявяват в началото на 50-те години и се характеризират с кръвотечения и запек. Всички „упорити” хемороиди, смутен чревен пасаж и анемия над тази възраст трябва да пораждат съмнения за злокачествен процес. По думите на специалистите има много фактори, обуславящи развитието и появата на болестта. Най-често като такива се посочват нездравословното хранене, намалената двигателна активност и хроничният запек. При забавен чревен пасаж хранителните вещества контактуват за по-дълго време с чревната лигавица, като това предизвиква метаплазия на епитела от постоянното дразнене и възпаление. Ако тези фактори са вече налице, то появата на карцином е въпрос на време. Хирурзите предупреждават, че за късни симптоми на заболяването се смятат оплаквания като силни болки в корема, преустановяване на пасажа на фекалните маси и тежки кръвотечения при изхождане.

Друг фактор, на който се обръща твърде малко внимание е генетичната предразположеност. Ако в семейната история има случаи на ракови заболявания, то следва по-внимателно следим състоянието си. Изключително важно е да се контролират полипите, които се появяват по стените на дебелото черво около 50-те години, заради сериозният рис от малигнизация.

Основното и водещо лечение при колорактален карцином е оперативното. Съвременните тенденции са за радикално премахване на тумора и контрол на метастазите. Предизвикателство за хирурзите са сфинктеросъхраняващите операции, които се налагат при ниско разположен рак на ректума в ранен стадий. Техническо им изпълнение е изключително сложно, заради възможните усложнения. В по-голямата си част, независимо от стадия на тумора, тези операции завършват с противоестествено изваждане на анус на предната коремна стена. Това гарантиращо сигурността на операцията, но често травмира повече психически ,отколкото физически пациента. Ето защо хирурзите още веднъж апелират за важността на превенцията. Достатъчно е да се извърши навременен медицински преглед при най-малкото кървене от хемороиди, появило се повече от един път или при продължителен чревен дискомфорт.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: Медлайн-Централ Хоспитал
Снимка: Медлайн-Централ Хоспитал

3.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини