Начало Здравна медиа Здравни новини Безплатни консултации по сексуално здраве организират в УМБАЛ Св. Георги - Пловдив

Безплатни консултации по сексуално здраве организират в УМБАЛ Св. Георги - Пловдив

Безплатни консултации по сексуално здраве организират в УМБАЛ Св. Георги - Пловдив - изображение

В Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив ще се проведат безплатни консултации по сексуално и репродуктивно здраве. На 25 и 26 септември от 9,30 до 12,30 ч. всяка жена може да се допита до специалисти, да се запознае със съвременните методи за предпазване от бременност и да получи отговор на въпроси, свързани с репродуктивното здраве, сексуалните взаимоотношения и сексуалността.

Във вторник, 26 септември, е Ден на контрацепцията и целта на обявената от пловдивските лекари в УМБАЛ „Св. Георги“ кампания е да информира младите хора как да избегнат нежелана бременност или полово-предавани болести.

Младежите са особено уязвими в това отношение. Ако са решили да правят секс, правилната стъпка е да са запознати с всички рискове или да обсъдят въпроса с човек, на когото имат доверие.

Усилията на общество и специалисти са насочени към избягване на нежеланите бременности и правилно планиране кога да имаме деца. Така няма да се стига до здравословни и психоемоционални проблеми, които могат да са следствие от аборт например. По данни на НСИ през 2014 г. са родени 67 575 деца, прекъсванията на бременността са 26 183, от които 15 391, или 59 на сто, са по желание.

В същото време през периода 2000 – 2015 г. е намалял броят на жените, които са между 15 и 25-годишна възраст. Падането надолу е със 196 210. Това ще се отрази в близките 10 години на раждаемостта, което ще доведе до рязък спад.

Статистиката сочи, че едва 20% от бременностите в България са планирани. В страните от ЕС този процент е 60-70 на сто. Държавата ни е на трето място в Източна Европа след Украйна и Русия по брой аборти при момичета на 15-19 г.

Една от причините е, че жените в детеродна възраст в страната не познават съвременната контрацепция и се притесняват да я използват. Списание The European Journal of Contraception&Reproductive Health Care от юни 2016 г. публикува данни, които сочат, че 30% от българките практикуват прекъснат полов акт, вследствие на който една четвърт от тях забременяват до 1 година.

Консултация със специалист ще даде възможност на жените да направят информиран избор по отношение на обучение, контрацепция и планиране на бъдещето.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: zdrave.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиНовиниЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияЗдравни проблемиБотаникаЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиСпециалистиПсихологияОрганизацииЗаведения