Начало Здравна медиа Здравни новини Безплатни прегледи за глаукома и катаракта на 6 юли в Добрич

Безплатни прегледи за глаукома и катаракта на 6 юли в Добрич

Безплатни прегледи за глаукома и катаракта на 6 юли в Добрич - изображение

Само на 6 юли в Добрич ще се проведат безплатни прегледи за профилактика на глаукома и катаракта. Те ще се правят от д-р Йордан Йорданов и са част от националната скрининг кампания „Право на зрение“, инициирана от Пациентска организация „Глаукома“ и Института за здравно образование. За да се прегледат, желаещите задължително трябва да си запишат час на телефон 0700 10126, пише Фокус.

Към края на 2016 г. регистрираните с глаукома болни в Добрич са били 1214, равняващо се на 0,71% от местното население. Практиката е показала, че е голям броят на хората, които не подозират, че страдат от това заболяване.

По статистически данни между 2 и 4 на сто от световното население е потърпевшо от „тихия крадец на зрение“, както наричат глаукомата. Рисковите фактори за появата й са възраст (над 60 г.), пол (повече са жените, които боледуват от заболяването), високо кръвно налягане, диабет, наследственост, късогледство.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: amiplus.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиСпециалистиИсторияНормативни актовеЛюбопитноСнимкиЗдравни проблемиХранене при...Алтернативна медицинаВидеоКлинични пътекиОрганизацииМедицински изследванияЛеченияБотаникаЗаведения