Начало Здравна медиа Здравни новини Безплатни прегледи за растежа на децата в област Добрич на 23 октомври

Безплатни прегледи за растежа на децата в област Добрич на 23 октомври

Безплатни прегледи за растежа на децата в област Добрич на 23 октомври - изображение

Безплатни прегледи за измерване и оценка на растежа на децата ще се извършват в Добричка област на 23 октомври от 09:00 ч. до 16:30 ч. в кабинет 307, ДКЦ 2.

Не е нужно направление или предварително записване на час. Изисква се единствено родителите да предоставят информация за теглото и ръста на детето през изминалите години.

Безплатните консултации са част от кампанията на Варненското дружество по детска ендокринология GROWINFORM за ранно откриване и навременно лечение на състояния, свързани с проблемен растеж. Инициативата стартира в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна през септември 2017 г. Тя се провежда за първи път в България и ще продължи 2 години.

Ендокринолози и педиатри отчитат различни проблеми в растежа на 2/3 от децата в страната. Недостатъчната информираност на родители и общопрактикуващи лекари предразполага трудното разпознаване на проблема, изключвайки вродените скелетни заболявания. Дефицитът на растежа се диагностицира с ендокринни стимулационни тестове в болнични условия. Обикновено са нужни повече от един тест, като поне два трябва да доказват резултата с дефицит при пациента.

Ранната диагностика и редовната профилактика са предпоставка за по-големи възможности за лечение.

Безплатни консултации за растежа на децата по програмата до момента са проведени в Русе, Шумен, Разград, Бургас. Децата, нуждаещи се от допълнителни изследвания, са насочени към специализирани лечебни заведения.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: mu-varna.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлИзследванияОбразованиеСпециалистиСоциални грижиЗдравни съветиПатологияАлт. медицинаВидеоПсихологияХранене при...ОрганизацииСпортРецептиЛеченияБотаникаСпорт и туризъмЗаведенияАптекиСнимкиИнтервютаАнкетиИсторияНормативни актовеКлинични пътеки