Начало Здравна медиа Здравни новини Безплатни прегледи за сънна апнея през август в МБАЛ Света Анна – Варна

Безплатни прегледи за сънна апнея през август в МБАЛ Света Анна – Варна

Безплатни прегледи за сънна апнея през август в МБАЛ Света Анна – Варна - изображение

Безплатни прегледи за сънна апнея ще се провеждат и през август месец в МБАЛ „Св. Анна – Варна“. Съвместната програма на Община Варна и болницата предлага на жителите на града и близките населени места (Каменар, Казашко, Звездица, Тополи, Константиново) да получат безплатен достъп до акустична и рино фарингометрия.

Хора с апноични паузи по време на сън и симптоми на хъркане могат да се прегледат във Функционалния кабинет на Отделението по УНГ в МБАЛ „Св. Анна – Варна“. Отделението разполага със специфична апаратура за диагностика на обструктивна сънна апнея без аналог в страната.

Изследванията през месец август ще бъдат в интервала между 09:00 ч. и 12:00 ч.

Изисква се предварително записване за час на телефон: 052/821-356 или на електронен адрес: programa_osa@svetaanna-varna.coм. От здравното заведение информират, че към момента първите свободни часове са за края на първата седмица на август.

Извън кампанията на Община Варна и лечебното заведение диагностичното изследване за риска от ОСА не се покрива от НЗОК. Това е и основната причина голяма част от хората с такъв проблем да го подценяват, да го отлагат или заменят лечението с такова, което е покрито от здравната каса.

Д-р Гален Шиваров, началник на отделението по УНГ в МБАЛ „Света Анна – Варна“ припомни, че хъркането не е безопасно и се налага навременна диагностика с последващо лечение.

Обструктивната сънна апнея става все по-мащабен здравословен и обществен проблем. Може да причина за липсата на сън, за проблеми с паметта, липса на концентрация и забавени реакции. Изразява се с хъркане и неправилно дишане през нощта. На практика дишането се преустановява за няколко минути, докато човек спи. При спиране на дишането обаче, кислородът в кръвта спада и това се отразява на всички останали органи и системи в организма.

Сънна апнея се характеризира основно с хъркане, сухота в гърлото и устата, дефицит на вниманието, сутрешно главоболие, депресия, често нощно уриниране, безсъние, импотентност.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Черно море

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиИсторияАлтернативна медицинаМедицински изследванияЛюбопитноВидеоЛайфстайлСоциални грижиСнимкиНормативни актове