Начало Здравна медиа Здравни новини Безплатни прегледи на щитовидната жлеза в няколко града на страната

Безплатни прегледи на щитовидната жлеза в няколко града на страната

Безплатни прегледи на щитовидната жлеза в няколко града на страната - изображение

В България се провежда Национална информационна и скринингова кампания "Хипотиреоидизъм – да свалим маската пред причините и симптомите".

Инициативата е по повод Международната тиреоидна седмица - 25-31 май.

В рамките на кампанията ще се проведе ехографски обучителен курс от водещи и изявени специалисти за около 140 лекари-ендокринолози. По време на семинара ще бъдат извършвани ехографски демонстрации и практически упражнения за участниците. В цялата страна се разпространяват листовки с информация за заболяванията на щитовидната жлеза и по-специално за хипотиреоидизма.

В София, Пловдив, Варна, Бургас и в няколко по-малки населени места вече се извършват безплатни ехографски прегледи.

Хипотиреоидизмът е най-честото нарушение на функциите на щитовидната жлеза, при което тя произвежда по-малко количество хормони. Въпреки че милиони хора по света имат проблеми с щитовидната си жлеза, се счита, че почти 50% от тях не знаят за своето състояние. То засяга пет пъти повече жени, отколкото мъже, и в определени периоди от живота те могат да бъдат по-уязвими. Жените в менопауза, които имат симптоми като умора, депресия и нарушения на съня, могат да страдат от недиагностициран хипотиреоидизъм, макар тези прояви да са типични за климакса.

Данните сочат, че около 5% от бременните жени и 7% от младите майки развиват хипотиреоидизъм през първата година след раждането.

Над 300 милиона души по цял свят имат проблеми с щитовидната жлеза. Смята се, че повече от половината от тях не знаят за своето състояние.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗаболявания (МКБ)ПатологияЗдравни съветиИсторияПсихологияНаучни публикацииЛюбопитноИнтервютаХранене при...СнимкиЛеченияВидеоАлт. медицинаКлинични пътекиИзследванияФизиологияНормативни актовеСпортБотаника