Начало Здравна медиа Здравни новини Безплатни прегледи на щитовидната жлеза в няколко града на страната

Безплатни прегледи на щитовидната жлеза в няколко града на страната

Безплатни прегледи на щитовидната жлеза в няколко града на страната - изображение

В България се провежда Национална информационна и скринингова кампания "Хипотиреоидизъм – да свалим маската пред причините и симптомите".

Инициативата е по повод Международната тиреоидна седмица - 25-31 май.

В рамките на кампанията ще се проведе ехографски обучителен курс от водещи и изявени специалисти за около 140 лекари-ендокринолози. По време на семинара ще бъдат извършвани ехографски демонстрации и практически упражнения за участниците. В цялата страна се разпространяват листовки с информация за заболяванията на щитовидната жлеза и по-специално за хипотиреоидизма.

В София, Пловдив, Варна, Бургас и в няколко по-малки населени места вече се извършват безплатни ехографски прегледи.

Хипотиреоидизмът е най-честото нарушение на функциите на щитовидната жлеза, при което тя произвежда по-малко количество хормони. Въпреки, че милиони хора по света имат проблеми с щитовидната си жлеза, се счита, че почти 50% от тях не знаят за своето състояние. То засяга пет пъти повече жени, отколкото мъже и в определени периоди от живота, жените могат да бъдат по-уязвими. Жените в менопауза, които имат симптоми като умора, депресия и нарушения на съня, могат да страдат от недиагностициран хипотиреоидизъм, макар тези прояви да са типични за климакса.

Данните сочат, че около 5% от бременните жени и 7% от младите майки развиват хипотиреоидизъм през първата година след раждането.

Над 300 милиона души по цял свят имат проблеми със щитовидната жлеза. Смята се, че повече от половината от тях не знаят за своето състояние.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиИнтервютаЛюбопитноХранене при...Заболявания (МКБ)Алт. медицинаСнимкиФизиологияЛеченияИзследванияПатологияСпортСпециалистиКлинични пътекиБотаникаСоциални грижиЛайфстайлПсихологияНаучни публикацииИсторияВидеоНормативни актове