Начало Здравна медиа Здравни новини Безплатни профилактични прегледи за деца в Димитровград

Безплатни профилактични прегледи за деца в Димитровград

Безплатни профилактични прегледи за деца в Димитровград - изображение

Община Димитровград организира за поредна четвърта година безплатни профилактични прегледи за 1 206 деца от начален курс.
Резултатите от прегледите бяха представени днес на пресконференция.

Прегледите в десетте училища на града са били извършени по график на място през последната седмица на март и първата седмица на април. Съдействие са оказали медицински специалисти, преподаватели, директори и родители. Всеки родител е декларирал съгласие за преглед на детето си или отказ.

Общо 400 деца от първи клас са преминали през очен преглед. Само 39 не са били прегледани поради отсъствие или отказ на родител. Д-р Милка Иванова е констатирала късогледство при 49 деца, далекогледство при 15 и мързеливо око при 18 първокласници.
Според д-р Иванова е редно следващата година в профилактичните прегледи да се включат и деца в по-ранна възраст – 4-5 години.

Второкласници са преминали през физиотерапевтични прегледи при д-р Недим Шабан. От общо 376 деца са се прегледали 332. Констатирани са 11 функционални нарушения на гръбначния стълб и едно дете с вродено заболяване на опорно-двигателния апарат.

Стоматологични прегледи от д-р Татяна Ташева са проведени сред 315 третокласници. При 28 от тях са констатирани кариеси на постоянните зъби и пулпити при 8 деца.

Специалистите подчертават, че здравната култура на деца, родители и учители значително се е повишила. Честите профилактични прегледи са превенция за здравето на децата. Медицинските специалисти отправиха похвални адреси към Общината за грижата към децата.  

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: dariknews.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноНормативни актовеЗдравни съветиСпортСоциални грижиИсторияОрганизацииЛеченияХранене при...ИнтервютаСнимкиПсихологияЛайфстайлАнкетиРецептиАлтернативна медицинаОбразованиеСпециалистиЗаведенияМедицински изследванияКлинични пътекиБотаника