Начало Здравна медиа Здравни новини Белодробната болница във Велико Търново с нов адрес

Белодробната болница във Велико Търново с нов адрес

Белодробната болница във Велико Търново с нов адрес - изображение
Поликлиниката на бившия белодробен диспансер "Д-р Трейман" във В. Търново може да бъде преместена в болницата на лечебното заведение на хълма Света гора, а сградата да се даде под наем. Този вариант обсъждаха на извънредно заседание общинските съветници от здравната комисия преди дни в края на седмицата. Целта е да се направят икономии и да се стабилизира финансовото състояние.

На срещата присъстваха кметът Даниел Панов и новата управителка д-р Маргарита Тасева. Тя обясни, че вече е подготвила нова бизнес програма за медицинското дружество, която включва силна редукция на персонала и търсене на възможности за финансиране по проекти, особено за подобряване на енергийната ефективност на болницата, която се отоплява на ток.

Ние сме убедени, че трябва да помогнем на лечебното заведение да стъпи на крака и да работи, каза шефът на здравната комисия д-р Николен Стойнов. Според него е необходима и ревизия на наемите за имотите на общинското дружество. Тези имоти бяха отнети при фалита на болницата, но има идея да бъдат върнати за безвъзмездно ползване. Не може да бъдат губещи апартамент и две кантори в центъра на София, коментира шефът на здравната комисия.

Обсъдена бе възможността Общината да отпусне вътрешен безлихвен кредит от 300 000 лв. за стабилизиране на дружеството. Отчетът за миналата година сочи, че белодробната болница "Д-р Трейман" е натрупала задължения от 1 млн. лв., от които само 300 000 лв. са за лекарства. Част от кредита ще се използва за погасяване на този дълг, който да се изплаща разсрочено, каза д-р Стойнов. Здравният шеф е категоричен, че белодробната болница трябва да се развива и да търси възможности за нови дейности и нови клинични пътеки. При пълен капацитет на лечебното заведение то изкарва на месец по 50 000 лв. Като се повишат наемите на имотите и здравното министерство увеличи средствата за финансиране на бившите диспансери, великотърновската белодробна болница ще оцелее, смята д-р Стойнов. Кметът Даниел Панов се ангажира тази седмица да провери в здравното министерство дали тази година ще има промяна на методиката за финансиране.

Всички тези идеи ще бъдат обсъждани за втори път на заседание на здравната комисия на 13 февруари. След това предложенията ще бъдат дискутирани на сесия на ОбС.

За Framar.bg:

2.0, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА