Начало Здравна медиа Здравни новини Близките на великотърновец дариха органите му и дадоха надежда на двама души

Близките на великотърновец дариха органите му и дадоха надежда на двама души

Близките на великотърновец дариха органите му и дадоха надежда на двама души  - изображение

Близките на 43-годишен търновец, изпаднал в мозъчна смърт, са дарили органите му. Сърцето и черният дроб на мъжа са били трансплантирани на двама болни в УМБАЛ „Св. Екатерина“ и УБ „Лозенец“, съобщават от 24 часа.bg.

Медицинският екип, извършил сложната операция, и ръководството на лечебното заведение съжаляват за загубата, изказват своите съболезнования на роднините и същевременно им благодарят за жеста, който дава шанс на други хора да живеят.

Пациентът на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ – Велико Търново е получил мозъчен инсулт и въпреки борбата на лекарите да спасят живота му, той изпаднал в мозъчна смърт. Той е четвъртият случай от началото на годината в болницата, когато на близките се налага да вземат такова тежко решение. В същото време е и третият донор, чиито органи са спасили живота на нуждаещи се от трансплантация.

В България чакащите за сърце са 33-ма, а за черен дроб – 52-ма. От началото на 2017 г. са извършени 10 бъбречни трансплантации, 4 чернодробни и 2 на сърце.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: radiovelikotarnovo.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛеченияМедицински изследванияНормативни актовеЛюбопитноОрганизацииБотаникаЛайфстайлСоциални грижиПатологияСнимкиСпортЗаведенияХранене при...Здравни съветиФизиологияАлтернативна медицинаВидеоКлинични пътекиСпециалистиПрезентацииРецептиТестовеДиетиСъставкиХрани и ястия