Начало Здравна медиа Здравни новини БЛС защити позициите си

БЛС защити позициите си

БЛС защити позициите си  - изображение

В специално обръщение към колегията председателят на УС на съсловната организация е категоричен, че БЛС е защитил своята позиция и е отстоял ролята си на организация, която участва пълноправно в здравно-политическите процеси в страната.

Преди да представи какво е постигнато, д-р Иван Маджаров припомня, че непредвидените в сектора реформи са създали сериозно напрежение. Едни от най-сериозните предизвикателства той свърза с желанието да се унищожи организацията като бъде заменена от браншови съюзи, да се премахне договарянето и основните закони да се променят така, че държавата да взема еднолично решения.

Като успех от лекарския съюз определят факта, че са останали водещ договорен партньор на институциите и нито една от законовите им функции не е отнета. Извоювали са нови правомощия, свързани с правото да изработват и променят правилата за медицинската практика, с медицинските стандарти и с обучението на специалистите.

Сериозен е постижението им и по отношение на преговорния процес и приемането на рамковия договор до март-април, което дава възможност за повече контрол върху разпределението на средствата. Договорено е още, НРД да бъде разделен на две части, от които едната ще бъде договаряна всяка година при това с възможност за промяна, а другата на три.

Като постижение от съсловната организация определят още, че за първи път всички направления ще бъдат обезпечени финансово, а средствата по параграфи ще се използват единствено за плащане на дейностите. Не по-малко доволни са от БЛС, че са постигнали промяна и по отношение на предложението здравната каса да не плаща за осъществена дейност на лекар, който не е на основен трудов договор в болницата. Заплащане ще има в случаите, когато достъпът до медицинска помощ е затруднен.

От съюза са удовлетворени, че са успели да отменят задължителното прелицензиране на болниците, както и от отпадането на текста, според който предварително се удържат суми от наложени актове.

В края на обръщението д-р Маджаров уверява колегията, че до средата на декември продължават с договарянето на параметрите по рамковия договор.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: blsbg.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиНормативни актовеАнкети