Начало Здравна медиа Здравни новини БЛС: Променя ли се моделът на финансиране на здравеопазването у нас?

БЛС: Променя ли се моделът на финансиране на здравеопазването у нас?

БЛС: Променя ли се моделът на финансиране на здравеопазването у нас? - изображение

Съсловната организация на лекарите излезе със свое становище по повод решението от 10 април 2019-а на кабинета „Борисов", с което на здравното министерство бяха отпуснати допълнително 50 000 000 лв.за увеличението на заплатите на здравните специалисти.

От БЛС са категорични, че увеличение на възнагражденията трябва да има, но то да бъде за всички и да става не чрез целевото отпускане на пари за заплати. Против са раздаването на „пари на калпак“ и питат дали трябва да протестират, за да получат.

Ето и пълния текст на позицията на УС на БЛС.

На свое заседание на 10.04.2019 г. правителството одобри до 50 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването. Предстои средствата да бъдат предоставени на лечебните заведения като субсидия и така професионалистите по здравни грижи да получат стартова заплата от 950 лв.

Българските лекари питаме: Променя ли се моделът на финансиране на здравеопазването у нас?

Припомняме, че финансовите средства, с които разполагат лечебните заведения се формират от преминалите пациенти и цените на клиничните пътеки, които последните години не са коригирани сериозно.

Против сме раздаването на пари целево. Достойно и по-добро заплащане за всички в здравната система е постижимо.

За целта БЛС ще настоява при преговорите по НРД за повишаване на цените на клиничните пътеки. БЛС държи да се изплати т. нар. „надлимитна дейност“ на болниците на стойност 153 000 000 лв. Изработените, но неполучени от колегите суми, могат да се използват за повишаване заплащането на всички лекари, сестри, фелдшери и здравни служители.

БЛС напомня, че има минимални осигурителни прагове и сключен Колективен трудов договор, които трябва да се спазват.

Изявлението, направено на заседанието на МС, че цитираме „Да не стане така, както имаше сигнали от някои болници, докторите да си ги дадат за ДМС-та и да не стигнат до сестрите“ внушава, че лекарите вземат парите на професионалистите по здравни грижи. Според нас това е неправилно и създава напрежение сред екипите.

Напомняме, че още на 27 март заявихме, че уважаваме и ценим труда на всички лекари и здравни работници, но трябва да се има предвид, че лекари започват със стартова заплата под 1000 лева.

БЛС е против създаването на допълнително напрежение в екипите по места, което неминуемо ще стане ако една медицинска сестра започне да получава по-голямо възнаграждение от това на началник на отделение.

Очакваме съвместната методика за справедливо формиране на заплатите, която предстои да се изготви от протестиращите професионалисти по здравни грижи заедно с експертите на МЗ.

От УС на БЛС сме против раздаването на „пари на калпак“. Трябва ли и ние да протестираме за да получим?

УС на БЛС

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актове