Начало Здравна медиа Здравни новини От БЛС са недоволни от разпределението на средствата за извънболнична помощ

От БЛС са недоволни от разпределението на средствата за извънболнична помощ

От БЛС са недоволни от разпределението на средствата за извънболнична помощ - изображение

От БЛС изразиха своето недоволство в разпределението на средствата от проектобюджета за 2018 г. на НС на НЗОК за извънболнична помощ. Това стана ясно от прессъобщение до медиите.

По повод гласуваното разпределение на рамката на бюджет 2018 г. на НЗОК, БЛС изказаха удовлетвореност от увеличението на средствата за болнична помощ, където е нямало корекции от 10 години, но заявиха, че е нужно преразпределение за парите за извънболнична помощ.

Според организацията за пореден път не са взети под внимание препоръките в докладите на Световната банка, както и заложеното в националната здравна стратегия 2020 г., която е насочена към изграждането и управлението на ефективна и устойчива здравна система. От БЛС отбелязват, че реалното увеличение за 2018 г. за общопрактикуващите лекари е 7,2 млн. лв., за специалистите от извънболнична помощ е 3,5 млн. лв., а за медико-диагностични изследвания е 2 млн. лв. За тях остава нелогично увеличението на лекарствените средства, които ще формират около 26% от общия бюджет за здравеопазване.

Средствата за извънболнична помощ са недостатъчни. Това ще влоши качеството на медицинската услуга, ще се насложи напрежение между лекари и пациенти и ще бъде предпоставка за фалита на някои лечебни заведения. Липсата на достатъчно средства в доболнична помощ ще окаже крайно негативно влияние и на достъпа на пациентите до здравеопазване. Това от друга страна ще доведе до невъзможността за навременно решаване на здравословни проблеми, в резултат на което ще се стигне до свръх хоспитализации, които ще са скъпоструващи на системата“, опасяват се от организацията.

Според тях това разпределение на средствата ще създаде условия за противопоставяне на заинтересованите страни в системата на здравеопазването – СИМП, ПИМП, БП и до нежелани реакции от страна на колеги.

Възраженията на БЛС са срещу проектобюджета, изготвен от НС на НЗОК за 2018 г. относно частта СИМП, ПИМП и МДД. Те настояват за преразглеждане и удовлетворяване на исканията им, за да отговарят реално на здравната система и потребностите на населението. Тези искания за изложени в проектобюджета на БЛС и изпратен още през юли месец до отговорните институции.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: newsday.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиНормативни актовеЛюбопитноЛайфстайл